Massavrättningar tecken på ”förråat” Saudi

TT

Publicerad 2019-04-29

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman. Arkivbild.

Saudiarabiens massavrättning nyligen är ett led i brutaliseringen av den saudiska staten under kronprins Mohammed bin Salman. Det anser flera bedömare, som nu varnar för ökade sekteristiska spänningar i det ultrakonservativa kungadömet.

Trettiosju personer avrättades i onsdags i Saudiarabien för olika påstådda brott, de flesta tillhörande den shiitiska minoriteten. Anklagelserna spänner från deltagande i protester mot styret i Riyad till spioneri för Saudiarabiens ärkefiende Irans räkning, enligt nyhetsbyrån AFP.

Såväl FN som människorättsgrupper har fördömt avrättningarna. Human Rights Watch (HRW) och Amnesty International anser att rättegångarna varit ett spel för gallerierna och att erkännandena tvingats fram genom tortyr. Extra upprörande är det faktum att flera av de avrättade var minderåriga då de dömdes, anser FN.

– Motbjudande, kommenterar Michelle Bachelet, världsorganisationens högkommissarie för mänskliga rättigheter, enligt AFP.

Varning till shiiter

I januari 2016 genomfördes en liknande massavrättning, då 47 personer avrättades anklagade för terrorism. En av de som då halshöggs var den shiamuslimske religiöse ledaren Nimr al-Nimr, vilket utlöste en diplomatisk kris mellan Saudiarabien och det shiitiska Iran.

Förra veckans avrättningar kan ses som en varning till andra shiiter i Saudiarabien att hålla sig på mattan, enligt Bitte Hammargren, Mellanösternexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

– Det är ett sätt för makthavarna att skicka en signal till shiamuslimerna: Det är bara att underkasta sig. Det visar också att det inte finns någon rättssäkerhet, säger hon.

Brutalitet under ytan

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman har de senaste åren talat sig varm om att öppna den religiösa diktaturen mot omvärlden. Vissa restriktioner har lyfts, som det tidigare förbudet för kvinnor att köra bil. Men PR-maskineriet kring MBS, som han också kallas, är väloljat, och bakom talet om att modernisera det saudiska samhället finns en brutalitet som är värre än på många årtionden, enligt Hammargren.

– Mohammed bin Salman kan jämföras med den unge Saddam Hussein, som också ville modernisera Irak, men var stenhård mot alla kritiker och oppositionella. På samma sätt har Mohammed bin Salman skapat en stat som är mer aggressiv mot landets egna shiamuslimska befolkning och sina egna kritiker. Under hans styre har Saudiarabien förråats, med kriget i Jemen, mordet på Jamal Khashoggi och fängslade kvinnorättsaktivister, säger hon.

"Ohämmat våld"

Thord Janson, Saudikännare vid Göteborgs universitet, delar bilden av en brutalisering av den saudiska staten.

– Saudiarabien är inget roligt land att leva i i dag. Det är ett starkt ord, men det ligger nära till hands att beskriva det som ett terrorvälde. Man rör sig åtminstone åt det hållet. Det är ett ohämmat våld, säger han.