Kriminella nätverk

Polischefen om släktnätverken: Sverige ganska naiva

Av: 

David Peterson

NYHETER

I Sverige finns minst 40 kriminella släktnätverk, enligt den biträdande rikspolischefen Mats Löfving. Det uppger han i Ekots lördagsintervju.

– De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet, säger han.

Hittills i år har 27 män mördats i gängmiljö, vilket är lika många som förra året och året dessförinnan, enligt Mats Löfving. Han ser det som en utveckling som pågått sedan 2012 och som kommer finnas kvar en lång tid framöver.

Nu ryter Mats Löfving ifrån och anklagar beslutsfattare och makthavare för att inte ge sitt fulla stöd i kampen mot gängkriminaliteten.

– Det är många som måste göra mycket mer. Det behöver vara samordnat hela tiden och man kan inte åka jojo i sitt engagemang och lite anpassa sig efter hur högt mediatrycket är, säger han i Ekots lördagsintervju.

Biträdande rikspolischefen Mats Löfving.

”Har stor våldskapacitet”

Ett annat problem för polisen är de släktbaserade nätverken i Sverige, enligt Löfving.

– Det är långt ifrån alla människor som vill bli en del av det svenska samhället. Just nu har vi minst 40 släktbaserade kriminella nätverket i Sverige, så kallade klaner. De har kommit till Sverige, påstår jag, enbart med syfte att organisera och systematisera kriminalitet. De arbetar med att skapa makt, de har stor våldskapacitet och de vill tjäna pengar, säger han till radion.

Enligt Löfving är tystnadskulturen inom den typen av nätverk total vilket gör det svårt för polisen. Nätverken tjänar pengar på såväl narkotikabrott som våldsbrott och utpressning, enligt Löfving.

– Hela familjen, hela släkten, hela klanen uppfostrar sina barn så att de ska kunna ta över klanen. De här barnen har ingen ambition av att bli en del av samhället utan de har en ambition redan från födseln av att ta över i kriminalitet. Där är vi i Sverige ganska naiva.

Vägspärrar upprättades av medlemmar i en familj känd i den undre världen.

Vill avlyssna icke-misstänkta

Mats Löfving säger också att polisen vill få möjlighet att avlyssna även personer som inte är misstänkta för något brott. Syftet med det skulle vara att ge polisen mer effektiva verktyg för att kunna bekämpa gängkriminalitet, bland annat för att bättre förstå hur de kriminella resonerar.

Löfving öppnar också för att polisen ska inspireras av dansk och tysk lagstiftning.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

LÄS OCKSÅ

Så styr familjen Ali Khan en hel förort

Publisert:

LÄS VIDARE

Mannen som hotar polisen är dömd för mord

ÄMNEN I ARTIKELN

Kriminella nätverk

Sverige

Mats Löfving

Brott