Torterade pojkar på kyrkogård räddades av vittne

Förövarna greps när de flydde från platsen

De två pojkarna som torterades på en kyrkogård i Solna räddades av ett förbipasserande vittne.

Det uppger åklagare Anders Tordai.

Förövarna, som båda är kända av polisen sedan tidigare, är misstänkta för grov misshandel och människorov.

Tidigt på söndagsmorgonen hittade förbipasserande två avklädda, skadade pojkar vid kyrkogården Norra begravningsplatsen i Solna norr om Stockholm.

Som Aftonbladet tidigare berättat ska brottsoffren, som är omyndiga, utsatts för tortyrliknande och kränkande våld under flera timmar.

Vid 23-tiden på lördagskvällen ska pojkarna ha förts in på kyrkogården. De hittades avklädda av förbipasserande tidigt på söndagsmorgonen. Det blev ungdomarnas räddning.

– Målsägande fick kontakt med ett vittne som kom förbi, som i sin tur kontaktade polisen. Polisen fick information om två personer som kom springande längs en smal gång och kunde få tag i dem, säger åklagare Anders Tordai.

Så vittnet var nyckeln till att personerna greps?

– Ja, det och ett snabbt polisingripande.

Vad har de här ungdomarna råkat ut för?

– Jag kan inte berätta så specifikt, men vad jag har sagt tidigare är att brottsrubriceringen är människorov och grov misshandel. Fler brottsrubriceringar kan tillkomma, men dem vill jag inte gå ut med.

Hur mår de nu, skador?

– Jag vet ingenting om det, har inget besked om de är kvar på sjukhus.

Anders Tordai vill inte uttala sig om någon eventuell koppling mellan gärningsmännen och offren, av respekt för de drabbade.

De misstänkta förövarna, som är i 20-årsåldern, är enligt uppgifter till Aftonbladet kända av polis och socialtjänst sedan tidigare.

De har bland annat dömts för stöld, ringa narkotikabrott och olovlig körning.

En av dem har dessutom varit misstänkt i ett fall av mordbrand. Det gällde då en bil som ska ha eldats upp i ett försök till försäkringsbedrägeri.

Förutom kriminalitet har åtminstone en av gärningsmännen en lång historia av psykisk ohälsa och LVU-placeringar. Sedan 12-årsåldern har han figurerat i olika utredningar gällande rån och hot, då riktat mot yngre elever. Enligt socialtjänsten har föräldrarna brustit i sin omsorg och inte försett barnet med nödvändig mediciner.

Avspärrningar vid kyrkogården i Solna.
Avspärrningar vid kyrkogården i Solna.
De två minderåriga pojkarna fördes in på kyrkogården vid 23-tiden på lördagskvällen och sedan misshandlads under flera timmar.
De två minderåriga pojkarna fördes in på kyrkogården vid 23-tiden på lördagskvällen och sedan misshandlads under flera timmar.
Pojkarna räddades av ett förbipasserande vittne. Strax efteråt kunde polisen gripa de två misstänkta männen.
Pojkarna räddades av ett förbipasserande vittne. Strax efteråt kunde polisen gripa de två misstänkta männen.
Publisert:

LÄS VIDARE