Lyxvillor plundrades under tio år – man greps efter polisjakt

”Affärsmannen” riskerar flera års fängelse

avKarl Enn Henricsson

Under ett decennium plundrades lyxbostäder i Danderyd och på Lidingö. Bytet blev bland annat konstsamlingar, märkesgarderober och silverskedar – med ingraverade vapensköldar.

Och från vinkällarna försvann hundratals flaskor vin och champagne.

Men nu kan plundringståget vara över. Inom kort väntas dom mot en 47-årig man.

Den maskerade mannen rusade genom villaträdgårdarna på Lidingö. En polisman jagade ikapp och sparkade omkull mannen. Han lyckades dock ta sig upp och gav inte upp förrän han blivit nedbrottad av ytterligare en polis – och fått en dusch pepparspray i ansiktet.

Bakgrunden till jakten – som genomfördes i augusti 2017 – var att polisen ryckte ut på ett inbrottslarm. Mannen, nu 47 år gammal, identifierades men åtalades inte.

Åklagaren: Polisen har lagt pussel

– Man kan fråga sig varför åtalet dröjt, eftersom han stoppades mer eller mindre på bar gärning. Man kan tänka sig att det har dröjt eftersom det tar tid att få svar på tekniska undersökningar. Men det ska inte behöva ta så lång tid som två år, säger åklagare Nils Råby.

Men i slutet av juni i år dök mannen åter upp på polisens radar. En bostad i Lidingö länsades på smycken och silverföremål, och efter tips slog polisen till mot ett garage, och mannen greps åter.

– Det hittades väldigt mycket gods – det handlar om hundratals föremål. Polisen har lagt pussel och kopplat godset till tidigare inbrott, säger Nils Råby.

Skar upp kassavalv i tiorumsvilla

Det handlar bland annat om tavlor, skulpturer, silverbestick, guldsmycken, klockor och årgångsviner. Godset kopplades till en serie om 15 bostadsinbrott i Danderyd och på Lidingö – som genomförts under en tioårsperiod.

1 av 15

Inbrotten var sofistikerade då larm hade satts ur funktion. Vid ett tillfälle hade tjuven kopplat in en lampa för att se bättre då ett kassaskåp i källaren sågades upp.

Då en tiorumsvilla på 400 kvadratmeter på Lidingö plundrades, skars ett kassavalv upp och smycken, Märklintåg och kontanter försvann.

Och vid ett annat inbrott stals bland annat 180 flaskor champagne.

I flera fall misstänks stöldgodset ha fraktats från bostäderna i offrens egna bilar, eftersom fordonen också stals.

47-åringen: Jag är affärsman i Spanien

I förhör har 47-åringen berättat att han köpt vissa av de återfunna föremålen, och han var medveten om att det handlade om stöldgods.

Polisen: Vad är syftet med att köpa dessa saker?

Mannen: Att försöka tjäna lite pengar. Att köpa billigt och sälja dyrare.

Polisen: Vem säljer du till?

Mannen: Inga kommentarer.

Polisen: Vem köper du av?

Mannen: Inga kommentar.

47-åringen kommer från Lidingö, men har berättat att han under de senaste åren har bott i Spanien. Där ska han arbeta som ”affärsman” men på grund av ”privata skäl” vill han inte berätta mer.

Mannen åtalades för grovt häleri – som rör föremål från tolv plundringar. Han åtalades även för tre fall av grov stöld genom inbrott.

– Jag anser att jag i tre fall kan koppla honom till själva inbrotten. Det handlar bland annat om skospår och spår från inbrottsverktyg, säger Nils Råby.

Dom mot 47-åringen väntas inom kort och straffvärdet är, enligt åklagaren, flera års fängelse.

Polisen har påbörjat arbetet att lämna tillbaka stulna föremål till de rättmätiga ägarna.

47-åringens advokat vill inte uttala sig.

ARTIKELN HANDLAR OM

Lidingö

Inbrott

Brott

Danderyd

Champagne