Åska i Östergötland – tiotusentals strömlösa

SMHI: 700 blixtar slog ner

Publicerad 2019-08-29

Efter ett åskoväder var som mest 75 000 hushåll strömlösa i Östergötland under natten mot torsdagen.

Tidigt på torsdagsmorgonen var vissa fortfarande drabbade.

– Det har ju varit strömlöst i hela eller delar av Norrköping under natten, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen.

Från 01-tiden i natt ledde åskan till omfattande strömavbrott i Östergötland. Då hade elbolaget Eon omkring 22 000 strömlösa hushåll i Östergötland.

– Det är åska som ligger bakom det här. Det har varit åskoväder hela kvällen. Hushållen i Norrköping är mest drabbade, sa Lena Berglund vid Eons pressjour tidigt.

Det kraftiga åskovädret gjorde att man också behövde avvakta att åka på en del larm.

– Vi har haft höjd beredskap sedan igår, både på driftcentralen och ute i fält. Och är det ett ordentligt åskoväder får man vänta till, säkerheten går ju alltid först.

Strax före 06 på morgonen var strömavbrottet på det stora hela avklarat. 74 058 hushåll har varit strömlösa under natten men fått den tillbaka. Knappt 1 600 hushåll saknar fortfarande strömmen. Även i bland annat Kalmar/Kronoberg, Halland, Blekinge och Skåne har det varit ansenliga problem.

”Många villor rejält skadade”

Räddningstjänsten i Östergötland har haft mycket att göra under onsdagskvällen och natten mot torsdagen.

– Det har varit åsknedslag, mycket automatlarm, fellarm, vattenskador, elgrejor. Det är inga stora bränder men mängder med tillbud, sa Stefan Hagdahl, inre befäl på räddningstjänsten Östra Götaland, tidigt under natten.

– Det är många villor som blivit rejält skadade med blixtnedslag, all el utslagen, helt strömlöst. Vi är på väg till ett hus nu som är helt strömlöst mitt ute i skogen, fortsatte han.

Vid 04-tiden uppger räddningstjänsten att 50 larm har hanterats i regionen.

– Alla brandstationer i Norrköping har varit aktiverade. Nästan hela kustbandet, från Valdemarsvik till Söderköping, har drabbats, säger Lennart Ågren, ledningsoperatör.

Kraftig brand i teater

Det brinner även kraftigt i Östgötateatern i Norrköping. Polisen har initialt ingen misstanke om brott.

– Det har ju varit ett otroligt väder under natten med strömavbrott och många larm som har gått, efter blixtar. Frågan är om det kan ha något med det att göra, säger Bo Gunnarsson, vakthavande befäl vid polisen.

Även polisen har haft en hektisk natt, främst med automatlarm.

– Det blir väldigt mycket larm när strömmen försvinner, det har ju varit strömlöst i hela Norrköping eller delar av Norrköping under natten. Det blir larm som man åker ut och kontrollerar, men vi har inte märkt att någon gjort inbrott eller så i skydd av detta, säger Bo Gunnarsson.

700 blixtar

TT rapporterar att mellan 600 och 700 blixtar slog ner i Östergötland under en tvåtimmarsperiod.

– Det är en hel del. Man kan säga att det är mycket. Det är ett kraftigt oväder, lite mer än vanligt, säger Ibrahim Al-Mausawe, meteorolog vid SMHI, till nyhetsbyrån.

Förutom Norrköping har bland annat Kalmar och Nyköping fått känna på det kraftig åskovädret under natten mot torsdagen.

Det blixtrade även kraftigt över Södertälje. Bilden är tagen från Rosenborg och blixten går ner precis över Torekällberget.

ANNONS