12-åring gripen vid Hongkongprotester

avTT

36 personer greps i samband med söndagens protester i Hongkong. Den yngsta är 12 år gammal, enligt polisen.

Söndagens gatuprotester blev våldsammare än tidigare och polisen avfyrade för första gången ett varningsskott.

Söndagens till en början lugna protester eskalerade under dagen då demonstranter bland annat kastade brandbomber och polisen svarade med vattenkanoner och tårgas.

För första gången, vad känt är, sedan oroligheterna inleddes avfyrade polis ett skott. Enligt polisen var det ett varningsskott som sköts i luften för att skingra "extremt våldsamma" demonstranter som beväpnat sig med gatustenar och omringat en grupp poliser.

Det finns inga uppgifter om att någon skottskadats. 15 poliser skadades i sammandrabbningarna, enligt polisens uttalande.

Foto: Kin Cheung/AP/TT
Polisen i Hongkong satte in tårgas mot demonstranterna på söndagen.

Planerar demonstrationer

"De eskalerande olagliga och våldsamma handlingarna från radikala demonstranter är inte bara upprörande, de driver även Hongkong mot ett mycket farligt läge", säger regeringen i en kommuniké.

Framöver planeras ytterligare protester. Bland annat en manifestation vid flygbolaget Cathay Pacifics huvudkontor, för att protestera mot så kallad vit terror, ett vanligt uttryck för att beskriva stämningar som präglas av rädsla.

Cathay Pacific är det företag som har drabbats hårdast av protesterna i Hongkong efter att Peking krävt att företaget stänger av alla anställda som stöder eller deltar i demonstrationerna.

Foto: Moa Kärnstrand/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Två av tiotusentals demonstranter i Hongkong som protesterar mot ökat inflytande från Fastlandskina.

30-tal gripna

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina. I juli meddelade Hongkongs högsta politiker att man inte kommer att gå vidare med lagförslaget – men demonstranterna lät sig inte nöjas. Protesterna har sedan dess kommit att handla mer generellt om Pekings ökade inblandning i regionen.

Även under lördagen hölls protester i Hongkong. Då greps ett 30-tal personer, enligt polisen.

1 av 7 | Foto: Chris Mcgrath/GETTY IMAGES
Våldsamma sammandrabbningar rapporteras mellan demonstranter och polis i Hongkong

PODD: Kinakännaren: Protesterna blir allt mer radikala

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi med Kinaexperten Torbjörn Lodén om bakgrunden till demonstrationerna i Hongkong, och reder ut varför miljoner människor gett sig ut på gatorna.
 Lyssna:  (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

ARTIKELN HANDLAR OM