Spaniens Sánchez avvisar vänsterkoalition

avTT

Foto: Paul White/AP/TT
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez säger nej till att sätta sig i en koalitionsregering med Podemos. I stället erbjuder han vänsterpartiet att göra upp med PSOE om vilken politik som ska bedrivas inom vissa områden i utbyte mot stöd.

– Att förutsättningarna för att bli regeringspartners inte finns där i dag innebär inte att vi måste vara fiender. Det är möjligt att vara lojala allierade såsom vi varit tidigare, säger Sánchez vid ett tal inför bland andra PSOE-medlemmar.

Han öppnar också för att ge Podemos vissa poster under regeringsnivå.

Podemos partiledare Pablo Iglesias ger dock förslaget kalla handen och kräver platser i en regering för att samarbeta med PSOE.

"En koalitionsregering är den enda garantin för att kunna genomföra politik som kan förändra människors liv", twittrar Iglesias.

Beskeden kommer samtidigt som socialdemokratiska PSOE lagt fram ett politiskt åtgärdsförslag om drygt 300 punkter som syftat till att locka vänsterpartiet Podemos att samarbeta.

Misslyckas man att blidka Podemos blir programmet en bas för den valkampanj som stundar, uppger en högt uppsatt källa inom partiet.

Pablo Iglesias sade tidigare att premiärminister Pedro Sánchez förslag är intressanta men underströk att socialdemokraterna på riktigt måste vara villiga att dela makt med dem – om ett samarbete ska bli av.

Den spanska regeringsbildningen har blivit en långdragen historia. Sonderingarna har pågått sedan PSOE blev största parti i valet i april.

ARTIKELN HANDLAR OM

PSOE

Spanien

Podemos