Myndighet granskar elsparkcyklar

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Transportstyrelsen, som håller i regelverket för olika trafikslag, ska granska elsparkcyklarna. Arkivbild.

Transportstyrelsen kommer under hösten att göra en granskning av regelverket för elsparkcyklar. Målet är att få bukt med olyckor och andra problem som elsparkcyklarna ställer till med.

– Vi behöver fundera över om vi kan göra regelverken enklare, säger Jonas Bjelfvenstam, generaldirektör på Transportstyrelsen, vid den årliga konferensen om trafiksäkerhet i Tylösand.

Han utgår från att myndigheten kommer att involvera kommuner och uthyrningsföretag i arbetet.

– Jag tror att kommuner som har elsparkcyklar behöver fundera ännu mer på hur man kan reglera dem. Det kan till exempel handla om hastigheter, geografiska områden eller enskilda överenskommelser med uthyrarna, säger Jonas Bjelfvenstam.

– Kommunerna behöver ta ett ansvar för att ordna trafiken för elsparkcyklar, som för annan trafik, tillägger han.

Bjelfvenstam tror att även statliga förordningar kan behöva ändras.

Antalet elsparkcyklar har vuxit explosionsartat under senare år – liksom antalet olyckor. Förra året registrerades 21 olyckor i den officiella statistiken från Transportstyrelsen. I år har 241 rapporterats hittills. Samtidigt är mörkertalet stort i statistiken, som enbart bygger på inrapportering från polis och akutsjukhus.

PODD: Kan elsparkcyklarna förbjudas?

Nyhetspodden Aftonbladet Daily går igenom konflikten om elsparkcyklarna. Vi lyssnar på kritiken som bland annat kommit från Synskadades riksförbund, och träffar Fredrik Hjelm, VD för elsparkcykelföretaget Voi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM