Frias i våldtäktsmål – inte bevisat att han visste att hon sov

En 23-årig man som fälldes i tingsrätten för våldtäkt på en jämnårig skolkamrat frias nu av hovrätten.

Kvinnan vaknade av att han hade analsex med henne – men enligt hovrätten är det inte belagt att mannen förstod att hon sov.

Mannen och kvinnan känner varandra sedan flera år tillbaka som vänner via skolan men har aldrig haft någon kärleksrelation.

Under en fest i Malmö i november förra året som båda gick på skulle kvinnan sova över hos 23-åringen, rapporterar Dagens Juridik. Båda hade druckit alkohol och mannen använt kokain under festkvällen.

23-åringen har berättat hur han hade ”extremt mycket överskottsenergi” på grund av kokainet han tagit. Kvinnan ville hålla koll på honom på grund av det och märkte att han hade svårt att varva ner. Under natten vaknade hon av smärta när mannen hade analt samlag med henne. Hon lämnade lägenheten och kontaktade polisen.

Dömdes av tingsrätten

Hon hade inte uppfattat att han frågade efter hennes samtycke och i februari i år åtalades 23-åringen för både narkotikabrott och för oaktsam våldtäkt. Tingsrätten fällde honom för oaktsam våldtäkt – de ansåg det belagt att 23-åringen förstod att kvinnan sov, baserat bland annat på hans uppgifter om att hon legat tyst och still under hela samlaget. Ystad tingsrätt dömde mannen till fängelse i två år och tre månader – nu ogillar hovrätten över Skåne och Blekinge domen.

Rätten: Går inte bevisa

Domstolen menar att det trots att kvinnan legat orörlig under händelseförloppet inte går att bevisa att mannen förstod att hon inte gett sitt samtycke.

Vid något tillfälle ska hon svarat ”mm” på någon fråga som han ställde, men inte uppfattat vad hon svarat på. När kvinnan vaknade upp ska han ha uppträtt förvånat – vilket hovrätten menar stödjer hans version att han inte förstod att hon sov.

Däremot bedömer tingsrätten honom skyldig till ringa narkotikabrott.

Publisert: