Österrike

Österrikes vicekansler avgår efter skandalvideo

Förbundskansler Kurz föreslår nyval ”så snart som möjligt”

Av: 

TT

Josefin Silverberg

Oskar Forsberg

NYHETER

Den österrikiske vicekanslern Heinz-Christian Strache avgår efter att en video där han diskuterar investeringar tillsammans med en kvinna som utger sig för att vara släkt med en rysk oligark offentliggjorts.

– Jag har betett mig som en tonåring, säger Strache under en presskonferens.

Nu föreslår Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz nyval ”så snart som möjligt”.

Under gårdagen krävde Österrikes opposition att vice förbundskansler Heinz-Christian Strache ska avgå sedan det avslöjats hur han erbjudit offentliga upphandlingar i utbyte mot kampanjstöd.

De tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung har publicerat ett filmklipp som spelades in med dold kamera inför det österrikiska parlamentsvalet 2017.

I det syns Strache, som är partiledare för nationalistiska och högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), och en av FPÖ:s parlamentsledamöter diskutera med en kvinna som utger sig för att vara släkt med en rysk oligark om vilka investeringar hon kan göra i Österrike.

Krävde hans avgång

Sedan filmklippet publicerats kallades Strache till möte med förbundskanslern Sebastian Kurz. Det var redan före mötet klart för de flesta i koalitionsregeringen att hans avgång inte gick att undvika. Under lördagen blev det klart att Strache avgår.

– Jag vill be om ursäkt till alla som jag gjort besviken med mitt beteende, säger Strache under en presskonferens på lördagen.

– Jag har betett mig som en tonåring.

Nu föreslår Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz nyval "så snart som möjligt".

Det uppgav han på en presskonferens.

– Nog är nog, sa Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz om det läckta videoklippet.

Ta över kvällstidning

Gruppen diskuterar huruvida kvinnan skulle kunna ta kontroll över landets största kvällstidning, Krone Zeitung, och Strache påpekar att den under nytt ledarskap skulle kunna hjälpa honom och hans parti i valrörelsen. Han antyder sedan att kvinnan skulle få tillgång till upphandlingar.

Klippet spelades in i en villa på Ibiza, men ingen av tidningarna berättar vem som gjorde det.

De österrikiska socialdemokraterna SPÖ krävde att Strache avgår som vice förbundskansler och kallade det som avslöjats för den största skandalen i Österrike efter världskrigen. Det liberala partiet Neos krävde också Straches avgång – och anser att ett nytt parlamentsval nu är "oundvikligt".

"Mycket alkohol"

Heinz-Christian Strache har medgett att mötet ägt rum, men säger att han inte gjort något fel. Han säger också att det dracks mycket alkohol den kvällen och att det rådde språkförbistring.

– Det var ett typiskt alkoholpåverkat machobeteende. I och med det här har jag skadat den viktigaste personen i mitt liv, min fru, säger Strache.

FPÖ är den något mindre parten i en regering som leds av konservativa Folkpartiet (ÖVP). Samarbetet är sedan tidigare spänt, efter en rad avslöjanden i närtid om högerextrema sympatier i FPÖ-leden.

Händelsen klassas som en skandal även utanför Österrikes gränser.

”Det som sades i videon med den österrikiske vicekanslern och ryssarna är en ordentlig skandal och smutsar också ner landets rykte”, skriver förre M-ledaren Carl Bildt på Twitter.

– Straches och FPÖ:s välvilliga inställning till Ryssland är känd sedan länge, därför blir jag ärligt talat inte särskilt förvånad. I Europaparlamentet har FPÖ och deras systerpartier, inklusive Sverigedemokraterna, utmärkt sig som Putins bästa vänner, säger Kenneth G. Forslund (S), ordförande i riksdagens utrikesutskott.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Österrike

LÄS VIDARE

Ryska kopplingar till hemlig svensk militär grupp

ÄMNEN I ARTIKELN

Österrike

Politik

Der Spiegel

Sebastian Kurz

AB Voice

Heinz-Christian Strache