Tobé till Post: ”Ska vi stoppa terrorister med en kram?”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Tomas Tobé (M) och Soraya Post (Fi) rök ihop om terrorbekämpningen och pratade i mun på varandra i Aftonbladet debatt inför EU-valet.

– Vi ska bekämpa terrorism med alla medel, sa Soraya Post.

– Men vadå, en kram? svarade Tomas Tobé.

Terror- och brottsbekämpning var ett av de tre ämnen som Aftonbladets läsarna valt ut i debatten.

Tomas Tobé sa att ”alla har misslyckats”.

– Flera regeringar har misslyckats. Vi måste kunna rycka medborgarskapet från IS-terrorister. En europeisk polisstyrka handlar om att de ska vara anställda hos Europol men arbeta i medlemsländerna. Det är naivt att tro att vi löser det här i Sverige.

Soraya Post replikerade:

– Det är ingen EU-fråga på det sätt som du presenterar det. Skulle jag vilja ha ett samarbete med till exempel Italiens regering? Aldrig i livet. Fler och fler högerextrema kommer i maktposition. Vi har haft frågan upp under fem år i det utskott där jag sitter. Där är alla överens, vi har inte nyttjat de verktyg som finns i dag.

1 av 3 | Foto: STEFAN JERREVÅNG
Ordväxlingen blev hätsk mellan Soraya Post (Fi) och Tomas Tobé (M).

Tomas Tobé och Soraya Post höjde rösten

Debatten hettade till rejält och Tomas Tobé och Soraya Post höjde rösten och talade i munnen på varandra.

– Är du emot att vi ska dela information om terrorister? sa Tobé.

– Vi ska samarbeta. Terrordåden har gjorts av personer som vuxit upp i Europa. Vi ska bekämpa terrorism med alla medel, sa Post.

– Med vadå, en kram eller? sa Tobé.

– Vad sa du? Nej, absolut inte med en kram. Med lagstiftning, med polisiärt arbete och med samarbete men inte så att det går över den personliga integriteten

– Okej, skydda integriteten för terrorister, där kom den, sa Tobé.

Heléne Fritzon och Tomas Tobé om stödligor

Avsnittet om terror- och brottsbekämpning inleddes med att programledaren Robert Aschberg frågade Tomas Tobé om M:s valbudskap ”hejdå stöldligor” och om det är han själv som ska stå och vinka hejdå åt dem.

– Vi ska ge våra stöldligor en enkel biljett ut ur Sverige. Är man dömd för inbrott i Sverige, då ska vi kunna döma dem till utvisning och stoppa den fria rörligheten för kriminella, sa Tomas Tobé.

Men domstolar dömer till utvisning redan i dag, replikerade Aschberg.

– I dag dömer vi inte särskilt många EU-medborgare som begår brott i Sverige till utvisning. Socialdemokraterna röstar emot att vi ska dela information mellan våra brottsbekämpande myndigheter.

Heléne Fritzon (S) svarade:

– Det där är inte riktigt sant. Det viktigaste är att vi är överens om vilka åtgärder vi ska vidta. Regeringen har återkommit med besked efter besked och lagar efter lagar. I flera punkter du tar upp är vi överens. Men vi är inte överens om att vi också måste bekämpa brottens orsaker. Alla partier vill säga hejdå till stöldligor och det vet Tomas Tobé. Men det är inte så enkelt som att begränsa den fria rörligheten.

Publicerad:

LÄS VIDARE