Amerikan i tv-sänt erkännande i Venezuela

Mattias Mächs/TT

Publicerad 2020-05-07

Venezuelansk stats-tv har visat en video där en gripen man från USA erkänner inblandning i det påstådda kuppförsöket mot president Nicolás Maduro. Samtidigt medger en rådgivare till oppositionsledaren Juan Guaidó att han haft kontakt med det säkerhetsföretag i USA som säger sig ha planerat angreppet.

Två USA-medborgare fanns bland de 13 personer som greps i Venezuela i måndags, anklagade för att ha deltagit i ett försök att störta Maduro.

I statlig tv visas nu en video där en av dem, den 34-åriga exmilitären Luke Denman, svarar på frågor i en förhörsliknande situation. Han säger att hans uppdrag varit att, tillsammans med en grupp venezuelaner han tränat i Colombia, ta sig in i huvudstaden Caracas och ta kontroll över dess flygplats.

Därifrån ska man sedan ha planerat att flyga en tillfångatagen Maduro till USA.

– Jag trodde att jag hjälpte venezuelanerna att ta tillbaka kontrollen över sitt land, säger Denman.

Ingen advokat syns i den tio minuter långa videon, som är klippt på flera ställen. Det är oklart om Denman är utsatt för någon form av tvång.

Företag i Florida

Han säger vidare att han arbetat på uppdrag av Silvercorp USA och hävdar att det Floridabaserade säkerhetsföretaget skrivit ett kontrakt med den venezuelanske oppositionsledaren Juan Guaidó om att försöka störta Maduro.

Den amerikanske militärveteranen Jordan Goudreau, som driver Silvercorp, har i intervjuer med bland annat The Washington Post berättat att han planerat "operationen". Han har sagt till Reuters att de gripna männen från USA arbetat för honom.

Enligt venezuelanska myndigheter greps gruppen vid Chuao, som ingår i en grupp små pittoreska fiske- och turistorter omkring sex mil väster om storflygplatsen Maiquetía – som dock är byggd vid kusten, en bra bit från själva Caracas som ligger på 900 meters höjd i bergen. Gruppen påstås ha haft med sig vapen, ammunition och kommunikationsutrustning.

Åtta personer som varit inblandade i samma operation dödades i söndags när de försökte ta sig i land vid hamnstaden La Guaira, nära flygplatsen, enligt regeringen. Maduro beskriver händelserna som ett kuppförsök och anklagar även USA för att ha varit inblandat.

"Agerade på eget initiativ"

Guaidó ifrågasätter regeringens version och hans stab förnekar i ett uttalande all form av samröre med Silvercorp.

Men en rådgivare till oppositionsledaren, Juan José Rendón, säger i en intervju att han skrivit under ett "preliminärt" avtal med företaget.

– Det var i utforskande syfte för att undersöka möjligheten att tillfångata regimmedlemmar och överlämna dem till rättvisan, säger han till CNN:s spanskspråkiga tv-kanal.

Juan José Rendón medger att han betalat 50 000 dollar till Silvercorp för vissa utgifter. Men han säger att avtalet aldrig färdigställdes eller aktiverades och att Goudreau på eget initiativ skickade sina soldater på "detta självmordsuppdrag".

Guaidó skrev aldrig under avtalet, enligt Rendón.

LÄS VIDARE