Coronapandemin

Smittoapp populär i Australien

Av: 

TT

Folktomt utanför operahuset i Sydney. Arkivbild.
Folktomt utanför operahuset i Sydney. Arkivbild.

NYHETER

På bara några timmar laddade en miljon australier ner en mobilapp för spårning av coronaviruset. Men osäkerheten om användardatan är stor.

– Allt kan hackas, säger Richard Buckland, professor i cybersäkerhet i Sydney.

Australien lanserade på söndagen landets version av en mobilapp för smittspårning. Appen Covidsafe ska ge användarna information om de har befunnit sig i närheten av någon som konstaterats smittad.

Och appen är populär. På fem timmar laddades den ner av en miljon användare, och antalet nådde 1,9 miljoner när mindre än ett dygn gått sedan lanseringen.

– Våra mest optimistiska förhoppningar var att nå en miljon på fem dagar, säger hälsominister Greg Hunt.

Regeringen i Canberra har satt ett mål på minst tio miljoner användare av appen, vilket skulle innebära att 40 procent av landets invånare laddar ner den.

Oro för övervakning har fått regeringen att utlova viss öppenhet med hur appen fungerar. Bland annat säger Hunt att dess källkod ska offentliggöras inom två veckor.

Oro för säkerheten

Premiärminister Scott Morrison sade på söndagen att appen är ett verktyg för att Australien ska kunna återgå till "det normala" och att enbart hälsovårdsmyndigheter kommer att få tillgång till data som användarna delar med sig av.

– Inte polis, inte socialvård, ingen annanstans. bara hälsovårdsmyndigheterna, sade han enligt ABC News.

Regeringen säger att appen bara samlar in namn, mobilnummer, postnummer och ett åldersspann. Och att all data ska raderas när myndigheterna slutar samla in information.

Men kritiker varnar för att systemet är långt ifrån säkert.

– Jag förutsätter att databasen kommer att drabbas av intrång. Allt kan hackas, säger Richard Buckland, professor i cybersäkerhet vid University of New South Wales till The Sydney Morning Herald.

Lättnader i restriktioner

Några av Australiens delstater har börjat lätta på sina hårda karantänregler. I Queensland får invånarna från och med lördag röra sig upp till fem mil från sina hem och även till exempel gå på picknick med sina familjemedlemmar. I Western Australia får invånarna från och med måndagen samlas i grupper om upp till tio personer.

I båda fallen varnar delstaternas premiärministrar om att de inte kommer att tveka om att återinföra hårdare regler om lättnaderna missbrukas.

I New South Wales hade premiärminister Gladys Berejiklian redan tidigare meddelat att skolorna delvis öppnar den 11 maj, men att delstaten inte lättar på andra restriktioner ännu.

– När människor går tillbaka till ett normalt aktivt liv – och jag säger inte att vi återgår dit förrän ett vaccin har upptäckts – kommer antalet fall att öka. Det är ett faktum, säger hon enligt ABC.

Australien anses ha varit relativt framgångsrikt i bekämpningen av viruset, med 6 700 konstaterat smittade och 83 bekräftade dödsfall hittills.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Australien

Sydney

Mobiltelefoni

Coronaviruset

Scott Morrison

Teknik