En restaurang i Göteborg riskerar stängning

40 restauranger hade brister i smittskydd

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

Nästan hälften av alla kontrollerade restauranger och kaféer i Göteborg brast i att skydda gäster mot potentiell smittspridning. Men bara en hade en allvarlig brist.

– Det handlade om att man behövde duka glesare och att det kunde vara svårt att göra det i den lokalen, säger Angelica Winter, avdelningschef livsmedelskontroll, Göteborgs stad.

Mellan klockan 16 och 19 i lördags kontrollerade miljöförvaltningen i Göteborg om restauranger, barer och kaféer lyckas följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Av 90 besökta verksamheter hade 40 brister i förebyggande smittskydd.

Bara en restaurang hade en så allvarlig brist att den riskerar stängning. Det handlade om att man hade dukat för tätt mellan gäster.

– Det ska vara minst en armlängds avstånd. Då har det väl inte varit det i det här fallet, säger Angelica Winter, avdelningschef livsmedelskontroll.

Götaplatsen med Poseidon vid toppen av avenyn i Göteborg.
Foto: FREDRIK PERSSON/TT
Götaplatsen med Poseidon vid toppen av avenyn i Göteborg.

Restaurangen ska ha börjat ändra dukningen direkt vid inspektionen. Vilket Angelica Winter tycker är positivt. Man riskerar dock stängning om samma brist uppdagas igen vid nästa inspektion.

– Om de inte bättrat sig så ligger de i farozonen, säger Angelica Winter.

Kontrollerna utfördes i två områden, dels kring Avenyn, Vasastan och Kungstorget och dels kring Eriksberg, Sannegården, Stenpiren och Esperanto platsen.

Det var den andra kontrollen av restaurangerna i området. En vecka innan hade fyra restauranger så allvarliga brister att de riskerade stängning.

– De hade nu åtgärdat sina brister, säger Angelica Winter.

De 40 ställen som hade brister i sitt sätt att hindra smittspridning av covid-19 kommer få återbesök av miljöförvaltningen.

– Vi kommer göra det nu under veckan, säger Angelica Winter.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE