Polisernas tips om cannabis sprids – av fel anledning?

NYHETER

Polisens nya videoklipp för att öka medvetenheten om droganvändning hos ungdomar stöter på oväntad kritik.
Kritikerna menar att klippen instruerar ungdomar hur drogattiraljer fungerar.
– Det här är inget nytt för ungdomar. Det är vi vuxna som ligger efter och inte har koll, säger områdespolisen Mattias.

Foto: Polisen
Polisen visar upp en så kallad grinder

Drogmissbruket bland unga i Kalmar har ökat explosionsartat, enligt polisen. Nu tar de krafttag för att stoppa cannabisrökandet bland stadens ungdomar och tar till sociala medier för att öka medvetenheten om droger.

Beslagtog ett kilo

– Det har varit stora beslag, på senaste tiden. I vår lilla grupp har vi beslagtagit 1,5 kilo cannabis, berättar områdespolisen Mattias som medverkar i klippet.

Nu har polisen i Kalmar börjat spela in ett antal filmer som beskriver vilka attiraljer som används när man röker hasch och marijuana. Filmernas syfte är att nå ut till föräldrar för att de enkelt ska kunna upptäcka om deras barn använder droger.

– Vi har nått nästan 250 000 människor. Så det här är bland det effektivaste sätten som vi kan använda just nu, säger Mattias.

Stort genomslag i sociala medier

Filmerna har fått stort genomslag på sociala medier och har setts av hundratusentals människor. Polisen har fått mycket positiv respons men även en hel del negativ, där folk menar att polisen instruerar folk om hur attiraljerna används.

Kan det vara så att den här informationsvideon snarare tipsar om vad man behöver för att röka cannabis?

– Min bild är att det inte stämmer alls. Alla vet vad det här är, det är inget nytt för ungdomar. Det är vi vuxna som ligger efter och inte har koll, säger polisen Mattias.

Polisen tänker fortsätta lägga upp videor om droger, men kommer även fortsättningsvis ta upp kränkningar, sexuella trakasserier och andra problem de stöter på i sitt arbete.

ARTIKELN HANDLAR OM