Svenske Juan, 65, greps på chartern – terroranklagas

Berättar själv för Aftonbladet: ”Anklagelserna stämmer inte”

avChristoffer Nilsson

NYHETER

Svenske Juan, 65, greps på charterresan på Kanarieöarna och riskerar utlämning till hemlandet Peru – där han anklagas för att vara terrorist.

Enligt Juan är hans ”enda synd” släktskapet med ledaren för gerillagruppen Sendero Luminoso.

– Om de skickar mig till Peru är jag död, säger han till Aftonbladet.

1 av 3

Förra söndagen checkade svenske medborgaren Juan, 65, in på hotellet i Las Palmas för charterresan på Kanarieöarna.

Morgonen därpå stormade spansk polis in på hotellet och grep honom. I Peru, som utfärdade en internationell efterlysning 1992, beskrivs han som en terrorist med koppling till gerillagruppen Sendero Luminoso.

När Aftonbladet når Juan på telefon vidhåller han sin oskuld.

– Jag har aldrig haft samröre med dem. Den enda synden är att jag var släkt med Senderos ledare Abimael Guzmán. Fram till 1988 var han gift med min syster. När hon dog tog släktkedjan slut. Jag hade heller ingen kontakt med min syster, det gick inte att kommunicera eftersom vi inte hade någon adress till henne, säger han.

Han beskriver gripandet som dramatiskt.

– Det var ett dussintal poliser som kom in med skyddsväst och hjälm, säger han.

Efter gripandet valde spansk åklagare att inte anhålla Juan, som bott i Sverige i 35 år.

”Är död om de skickar mig till Peru”

Hotet om utlämning till hemlandet Peru där terroranklagelser väntar kvarstår dock.

Spansk polis behöll Juans pass och han måste skriva in sig hos myndigheterna varannan vecka i väntan på beslut om utlämning.

– Om de skickar mig till Peru är jag död eller får sitta 25 år i fängelse. Min lillebror riskerade av samma anledning utlämning från Italien för mer än tio år sedan men Italien sa nej. Peru menar att min syster och att min 96-åriga mor är terrorister också. Det är en förföljelse av familjen, säger han.

Enligt Juan grundar sig anklagelserna i detalj på att han under en påstådd vistelse i Belgien någon gång mellan 1986 och 1990 haft samröre med Sendero Luminoso.

– De hävdar att jag hjälpt dem från Belgien. Kanske ekonomiskt, jag vet inte. Jag har aldrig satt min fot i Belgien, säger han.

Enligt uppgifter från Skatteverket invandrade Juan 1982 och han har sedan dess aldrig utvandrat. I mer än halva sitt liv har han bott i Stockholm.

– Jag har varit i Sverige hela tiden. Anklagelserna stämmer inte, säger Juan.

– Hur kan jag vara terrorist om jag varit i Sverige hela tiden? Peru har efterlyst mig sedan 1992. Varför har inte svensk polis gripit mig om det skulle vara sant? säger han.

”En skrämmande situation”

I väntan på beslutet är oron stor.

– Jag är väldigt ledsen. Det är en skrämmande situation för mig och jag får ingen hjälp från utrikesdepartementet trots att jag är svensk medborgare. Jag är fast på en ö där jag inte känner en enda person och bara väntar, säger han.

Svenska utrikesdepartementet, UD, säger att man känner till ärendet men vill inte ge några detaljerade kommentarer.

– Enligt de uppgifter vi har är han frisläppt. Vi avvaktar de spanska myndigheternas beslut, säger Patric Nilsson, kansliråd.

ARTIKELN HANDLAR OM