Skjuter ihjäl Putin-kritikern – och dödas av livvakten

Varnade tre dagar innan mordet: ”De får inte veta var vi är”

1 av 4 | Foto: SERGEI SUPINSKY / AFP
NYHETER

”Vi får inte låta dem veta var vi är”, sa den ryske exilpolitikern Denis Voronenkov i måndags när han skulle intervjuas.

Tre dagar senare sköts han ihjäl på öppen gata i Kiev. Övervakningsbilder visar hur mördaren fortsätter skjuta Voronenkov när han ligger ner – innan livvakten skjuter tillbaka.

– En demonstrativ avrättning av ett nyckelvittne, säger riksåklagaren Jurij Lutsenko i Ukraina, vars ledning kallar mordet ”statsterrorism” från Ryssland.

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

Den före detta parlamentarikern Denis Voronenkov, 45, lämnade Ryssland i december tillsammans med sin hustru, operastjärnan Maria Maksakova.

De två, som hade varit framgångsrika i den ryska duman, blev plötsligt fiender till Kremlregeringen, när Voronenkov pekades ut i rysk stats-tv som korrupt. Ryska myndigheter menar bland annat att han gjort sig skyldig till olaglig ockupation av en byggnad i Moskva.

De körde till Kiev, där de snabbt fick asyl och medborgarskap, mot att de vittnade mot den förre ukrainske presidenten Viktor Janukovytj, som flydde till Ryssland under de västvänliga protesterna 2014.

Måste ha livvakt

När Washington Posts reporter träffade paret i Ukraina i måndags var Denis Voronenkov övertygad om att han var övervakad. Någon hade försökt hacka hans Twitterkonto och hustruns mejl. Han hade fått hotfulla sms. Polisen hade beslutat att han måste ha livvakt.

– Vi får inte låta dem veta var vi är, det är för vår personliga säkerhet, sa han till tidningens reporter när de träffades i baren vid lobbyn på ett femstjärnigt hotell i huvudstaden Kiev.

Knappt 72 timmar senare sköts han ihjäl utanför samma hotell.

En övervakningsfilm som läckt visar hur Voronenkov går på trottoaren, sida vid sida med sin livvakt, när mördaren följer efter dem. Mannen småspringer ikapp dem och när Voronenkov vänder sig om blir han skjuten flera gånger. Både han och livvakten, som också skadades, hamnar på marken.

Mördaren var i nationalgardet

Sedan ställer sig mördaren över Voronenkov och skjuter honom flera gånger på nära håll. Innan han hinner springa iväg vänder sig livvakten upp, drar fram en pistol och skjuter tillbaka. Mördaren, som identifierats som en 28-årig ukrainsk medborgare, hämtades av ambulanspersonal och dog bara några timmar senare av sina skador.

Livvakten vårdas, men ska inte ha livshotande skador. Polisen hittade totalt 20 tomhylsor från två sovjetisk-tillverkade pistoler på platsen, uppger Sveriges Radio.

28-åringen hade varit efterlyst för bedrägeri och pengatvätt sedan 2011 – men arbetade under ett år för det ukrainska nationalgardet, som bildades 2014. Hur och varför han anställdes är ännu oklart. Ukrainska regeringstjänstemän menar att han hade ”planterats” där av Ryssland, rapporterar Kyiv Post.

”Har blivit demoniserade”

Den ukrainske presidenten Petro Poroshenko kallade mordet för ”statsterrorism” utförd av Ryssland. ”Absurda fabrikationer”, svarade Dmitrj Peskov, talesman för Vladimir Putin, enligt ryska medier.

För Washington Post hann Denis Voronevkov berätta om sin situation, och sin kritik mot det ryska politiska system som han själv fram till nyligen var en del av som parlamentariker för Kommmunistpartiet:

– Vi har blivit demoniserade. Det är svårt att säga vad som kommer att hända nu. Systemet har blivit galet. De kallar oss förrädare i Ryssland, sa han.

”När Putin är borta”

På frågan om paret någonsin trodde att de kunde återvända till sitt hemland svarade Voronenkov:

– Bara när Putin är borta.

Foto: VALENTYN OGIRENKO / TT NYHETSBYRÅN
Voronekovs fru vid attentatsplatsen

Enligt den ukrainske riksåklagaren Jurij Lutsenko var Voronenkov, som också hade militär bakgrund, ett nyckelvittne i det förräderimål som ukrainska staten driver mot ex-presidenten Janukovytj. Voronenkovs vittnesmål ska vara ”extremt viktigt” för utredningen, uppger riksåklagaren enligt CNN.

Voronenkov uppgav i februari att han ansåg att den parlamentariska omröstningen för Rysslands annektering av Krimhalvön 2014 var olaglig, och att han och Maria Maksakova lämnat landet eftersom korruptionsanklagelserna var fejk.

Inte den första

Vem som ligger bakom mordet är fortfarande oklart. Men Voronenkov är inte den första Putinkritikern som dödats under mystiska omständigheter.

Washington Post poängterar att Voronenkovs så plötsliga vändning mot Ryssland också kan ha skapat fiender bland exempelvis nationalister i Ukraina, som kan ha ansett honom opålitlig.

I Ryssland anklagar man ukrainska myndigheter för att ligga bakom mordet:

– Det är en cynisk och grym provokation av de ukrainska specialstyrkorna. Det här är vad den nuvarande ledningen i Kiev gör: man röjer välkända politiker och reportrar ur vägen, säger den ryske parlamentarikern Evgeny Revenko till tv-kanalen Russia-24.

Misstänker Ryssland

Ukrainsk polis misstänker att det hela var ett beställningsmord från Ryssland. Även den ryske exilpolitikern Ilja Ponomarev, som skulle ha träffat Voronenkov i Kiev samma dag som mordet, är säker på det:

”Han var farlig för ryska lagstiftare”, skrev Ponomarev på Facebook.

Den ryske ex-parlamentarikern Gennady Gudkov tror även han att det var ett beställningsmord:

– Jag har en känsla - och jag hoppas att det bara är en känsla - av att dödandet av politiska motståndare har spritt sig i Ryssland, säger han enligt The Moscow Times.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Ukraina

Kiev