Hängde ut dotterns blottare – får högre straff än blottaren

Foto: Privat/TT
NYHETER

En man blottade sig för Rikke Louise Andersens 10-årig dotter och hennes kompis i Danmark. Hon tog tag i saken själv och publicerade bilder av mannen på Facebook men det skulle hon aldrig ha gjort, skriver Dagens.dk.

I augusti 2016 var Rikke Louise 10-åriga dotter med en kompis i stallet. Plötsligt kom en äldre man cyklandes mot dem och visade könsorganet. Flickorna blev rädda och sprang från platsen men mannen följde efter.

När flickorna kom hem och berättade vad de hade blivit utsatta för hade de tydliga signalement av mannen. Rikke Louise tog saken i egna händer och gick ut för att leta efter honom men mannen hittades inte. Däremot hade händelsen fångats på film av en övervakningskamera som tillhörde en butik i närheten. Rikke Louise fotograferade filmen utan butikens vetskap men när hon kontaktade polisen fick hon ingen hjälp.

Till slut bestämde hon sig för att publicera bilden på mannen på Facebook och hoppades att någon skulle känna igen honom. Bilderna fick rejält gensvar och mannen kunde gripas av polis. Dagen efter gripandet ringde polisen till Rikke Louise och berättade att det var olagligt att hänga ut en person som inte blivit dömd ännu och att det hon gjort var brottsligt.

”Slöseri med resurser”

Mannen dömdes senare till 2 500 danska kronor i böter men Rikke Louise fick betala dubbelt så mycket, alltså 5 000 danska kronor.

Hon blev chockad och arg.

– Det är ett slöseri med resurser att polisen måste ödsla energi på att rättsföra mig. Polisen delar ju också bilder på gärningsmän när de efterlyser någon, så varför ska inte jag kunna göra samma sak? säger Rikke Louise Andersen till Dagens.dk.

Nu har Rikke Louise delat med sig av händelsen i en video på Facebook. Händelsen har blivit stor i Danmark och i skrivande stund har videon visats över 700 000 gånger.

ARTIKELN HANDLAR OM

Facebook

Danmark