Skola anmäls efter elevernas hatgrupp

Foto: TT/Montage
Fotona är exempelbilder och har inget samband med texten.
NYHETER

En Facebooksida vid namn ”Hundra sätt att döda muslimer på” ska ha spridits på en skola i Umeå. Nu utreds skolan av Diskrimineringsombudsmannen (DO) efter en anmälan om att skolledningen inte tagit problemet på allvar.

”Jag känner mig verkligen inte säker här”, skriver en elev i anmälan.

Under vårterminen 2016 ska en grupp elever på en skola i Umeå ha startat en Facebooksida vid namn ”Hundra sätt att döda muslimer på”. Sidan ska ha fått stor spridning och enligt anmälan till DO ska alla på skolan ha känt till den. Muslimska elever på skolan kände sig otrygga och ska även ha blivit utsatta för annan typ av smutskastning.

Togs inte på allvar

När en grupp elever pratade med skolans rektor om Facebooksidan och otryggheten ska de enligt anmälan inte ha fått något gehör.

”Då sa han att ’Jag har också blivit diskriminerad, en gång blev jag stoppad i säkerhetskontrollen när jag skulle flyga, så jag vet hur det känns att bli diskriminerad’. Rektorn är en vit man”, står det i deras anmälan.

De upplevde att rektorn inte tog deras oro på allvar och menar att ingen åtgärd gjordes. Nu, ett år senare, känner sig eleverna fortfarande otrygga på skolan.

”Så fort när man kommer in så känner man att lärarna inte står på ens sida. De bryr sig inte om andra elever skulle göra något rasistiskt. Vi tror inte att de skulle sätta stopp. Jag känner mig verkligen inte säker", skriver en av eleverna i anmälan.

”Jag känner inte till att jag har sagt så”

Skolans rektor bekräftar för Aftonbladet att det funnits någon form av Facebookgrupp, men menar att skolan agerade när de fick kännedom om den.

– Det var precis som det beskrivs, det fanns en klassida som hade olämpligt innehåll. Det var en sluten grupp. Men ryktet om gruppens innehåll och vad den hette visade sig vara något helt annat när vi utredde frågan. Vi agerade direkt, utredde frågan och kom i mål med den. Det kommer vi att svara till DO, säger han.

Han känner inte igen sig i citatet som tillskrivs honom i anmälan, eller att han inte skulle ha tagit elevernas oro på allvar.

– Vi tar det på allvar. Jag beklagar att de upplevde att vi inte gjorde det, det stämmer absolut inte. Jag känner inte till att jag har sagt så. Jag har inte blivit stoppad i någon säkerhetskontroll och förstår inte varför jag i något sammanhang skulle säga en sådan sak, säger han.

Skolan har även anmälts till DO för hanteringen av en inhyrd föreläsning om hedersförtryck. Enligt anmälan ska föreläsaren exempelvis ha sagt att "slöjan är jämförbar med stening" och "hedersmord är likställt med islam". DO utreder båda fallen och vill ha ett yttrande från skolan senast 29 mars.

ARTIKELN HANDLAR OM