GW om utpekandet i Evamordet: ”Jag tror inte på det”

NYHETER

Polisen har arbetat med nytt tips i det 30 år gamla Evamordet.

Polisprofessor Leif GW Persson ger inte mycket för uppgifterna – och avfärdar tipset.

– Jag har råkat ut för det många gånger. Det brukar vara påhitt av folk som försöker göra sig märkvärdiga, säger han till Aftonbladet.

1 av 3 | Foto: Margareta Bloom Sandebäck
Leif GW Persson.

Mordet på Eva Söderström, 27, har varit olöst sedan det inträffade för 30 år sedan.

Under fredagen kunde avslöjades att en tipsare kommit till polisen efter att personen sagt sig ha hört ett erkännande kring mordet. Det skulle ha varit ett beställningsjobb som gett mördaren 10 000 kronor.

Även polisprofessor Leif GW Persson har tagit del av uppgifterna kring utpekandet.

– Jag tror inte på det. Det är problemet, säger GW till Aftonbladet.

Han har själv intresserat sig i fallet, som bland annat togs upp som i säsongsavslutningen av Veckans brott i december förra året.

”Vill bygga status”

Enligt GW är det inte ovanligt att småkriminella personer i samhället ytterskikt tar på sig brott vänner emellan.

– Det är ett sätt för dem att bygga status på fyllan och göra sig märkvärdiga. Det har hänt tusentals gånger, säger Leif GW Persson till Aftonbladet.

– Ta inte illa upp, men det här gör mig inte ens småvarm. Polisen kommer naturligtvis höra honom upplyssningsvis och han kommer bara att skaka på huvudet.

Polisen i Västernorrland har själva redan hört den utpekade personen, men inte delgivit några misstankar om brott. Man kommer att arbeta vidare med uppgifterna.

– Vi skulle väldigt gärna vilja komma i direktkontakt med uppgiftslämnaren, det vill säga tipsaren. Det kan finnas uppgifter som hen känner till men ännu inte berättat, och som kan visa sig vara av avgörande betydelse, säger Veronica Andersson till SVT Nyheter.

Glad om han har fel

Enligt Persson kan tipset troligtvis avfärdas direkt.

– Det är så låg sanningshalt generellt i sådana tips. Det är ju inte så att du bara får tio tusen kronor och sedan kutar iväg och slår ihjäl någon. Det här rör inte heller en kategori av människor som klarar av något sådant. Sen finns det praktiska problem. Han kan ju rimligen inte ha någon kännedom om hennes rörelsemönster.

GW har i Veckans brott fört fram en annan teori, där han vill att polisen kollar närmare på personer i Eva Söderströms närhet.

– Ärendet har egenskaper som jag avskyr, bland annat om att det är illa skött redan från början. Men ingen blir gladare än jag om jag har fel.

Aftonbladet har sökt polisen i Västernorrland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott