Sonen efter mordet på Kim Jong-nam: Hoppas det blir bättre snart

1 av 4
NYHETER

Kim Jong-nams son uttalar sig nu för första gången sedan pappan mördades på flygplatsen i Kuala Lumpur.

– Jag är med min mamma och syster. Vi hoppas att det här blir bättre snart, säger 21-årige Kim Han-sol i ett filmklipp.

Samtidigt tackas flera regeringar för att ha hjälpt familjen.

För snart en månad sedan mördades Kim Jong-nam på flygplatsen i Malaysia. Han fick nervgasen och massförstörelsevapnet VX i ansiktet och dog bara minuter senare.

Två kvinnor misstänks för att ha utfört mordet, efter instruktioner från en grupp män som fortfarande eftersöks internationellt.

Kim Jong-nam blev 45 år gammal och lämnar efter sig två fruar, en flickvän och minst sex barn. Samtliga bor i kinesiska Macao.

För första gången sedan mordet träder nu ett av hans barn fram. I ett kort videoklipp publicerat på Youtube säger Kim Han-sol att hans pappa mördades för några dagar sedan och att han är med sin mamma och sin syster.

– Vi hoppas att det här blir bättre snart, säger han i klippet.

”Jag tillhör Kim-familjen”

Det är inte klarlagt när filmen är inspelad, men Kim Han-sols identitet har bekräftats för amerikanska CNN av en sydkoreansk säkerhetskälla.

I klippet visar han upp ett pass.

– Mitt namn är Kim Han-sol. Jag är från Nordkorea och är en del av Kim-familjen. Här är mitt pass.

Passet döljs av en svart rektangel i klippet, liksom Kim Han-sols mun vid ett tillfälle.

– Vi är väldigt tacksamma för... (resten är maskerat, red.anm.)

Tackar flera regeringar

Filmklippet är uppladdat av en grupp som kallar sig för Cheollima Civil Defense. I ett uttalande skriver gruppen att de svarade på en hjälpförfrågan från Kim Jong-nams familj i februari. Familjen ville ha beskydd och evakuering, enligt gruppen.

Efter faderns död har experter varnat för att Kim Han-sol kunde stå näst på tur att attackeras, rapporterar tyska Bild.

Cheollima Civil Defense tackar i uttalandet regeringarna i Nederländerna, Kina, USA och ett fjärde – icke namngivet – land för humanitär hjälp i ett akut läge.

Än så länge har ingen från Kim Jong-nams familj gjort anspråk på hans kropp. Myndigheterna i Malaysia säger att de inte tänker lämna ut den utan bevis på släktskap i form av dna-prov.

Ledningen i Pyongyang kräver att kroppen utlämnas till Nordkorea och hävdar att den obduktion som genomförts i Malaysia var omoralisk.

Nordkoreas ledning hävdar också att man inte haft något med mordet på Kim Jong-namn att göra. Både Malaysia och Sydkorea anklagar dock ledningen i det slutna landet för att ha beställt mordet.

ARTIKELN HANDLAR OM