Niklas tröttnade på gnället – bjöd in till plogrunda

1 av 2 | Foto: Privat/Montage
Alexander följde med Niklas och saltade vägarna i lördags.
NYHETER

Plogbilsföraren Niklas Landqvist från Björklinge tröttnade på klagomålen om snöröjning och bjöd in allmänheten på en plogrunda. I lördags hade han den första passageraren i bilen, skriver SVT Nyheter.

– Många som sitter hemma och klagar skulle behöva komma ut i verkligheten, säger Niklas till Aftonbladet.

Niklas Landqvist, 49, från Björklinge utanför Uppsala är plogbilsförare. I en Facebook-grupp för ortens invånare har han länge reagerat på negativ attityd mot snöröjningen.

– Det gnälls mycket om snövallar framför infarter, men tar vi bort dem skulle det ta dubbla tiden. Någon skrev att det var oplogat på stora vägen, men det beror på att det hunnit komma mer snö medan plogrundan körts, säger han.

Populärt ämne

Till slut tröttnade Niklas på klagandet och bestämde sig för att visa hur snöröjningen faktiskt fungerar. Han skrev två inlägg i Facebookgruppen förra onsdagen där han bjöd in nyfikna att följa med på en plogrunda.

– Plogningen är ett populärt ämne men många förstår inte riktigt hur det fungerar. Många som sitter hemma i stugorna och klagar skulle behöva komma ut i verkligheten, säger han.

Vill bli lastbilschaufför

Ingen svarade på inläggen, men när Niklas fick veta att det skulle snöa på lördagsnatten skrev han igen. Den här gången var det en person som anmälde intresse – 16-årige Alexander Lindberg. Medan de flesta andra satt hemma och tittade på Melodifestivalen saltade Niklas och Alexander länsväg 600 mellan Björklinge och Uppsala.

– Det var jätteintressant, jag har aldrig upplevt något liknande. Jag fick lära mig allt möjligt, till exempel deras rutiner och hur de hanterar utrustningen, säger Alexander som planerar att själv utbilda sig till lastbilschaufför.

Prata över kaffe

Niklas uppskattade sällskapet på rundan även om Alexander inte är en av dem som varit negativa. Erbjudandet till ortsbefolkningen står kvar. Niklas hoppas att även någon av dem som klagat ska anmäla intresse.

– De som är kritiska har varit väldigt tysta, men det är just dem jag vill sitta och prata med i plogbilen över en kopp kaffe, säger han.

Han tror att det skulle leda till en ökad förståelse för hur snöröjning fungerar – och färre klagomål.

– Folk borde sluta klaga och ha trevligt med vintern istället. Det är inte många dagar om året man behöver ploga snövallar eller dra barnvagnen genom snö. Njut istället, säger Niklas Landqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala