Le Pen: Jag vill samarbeta med Ryssland

1 av 2 | Foto: Michel Euler/AP
Franska Nationella frontens ledare Marine Le Pen.
NYHETER

Marine Le Pen och Vladimir Putin öppnar för ett ömsesidigt samarbete.

Det diskuterades under fredagsmötet som hölls i Kreml.

– Jag har länge velat förbättra de fransk-ryska relationerna, sa Le Pen under mötet.

På fredagsförmiddagen träffades två av Europas mest kontroversiella namn i Kreml för ett möte.

Marine Le Pen besökte Ryssland efter en inbjudan av det ryska parlamentet. Enligt ett mötesreferat som publicerats på Kremls officiella hemsida, ska de båda politikerna tagit emot varandra med värme.

– Vi värderar våra relationer med Frankrike väldigt högt. På grund av de pågående valkampanjerna är vi väldigt intresserade av träffa de nuvarande ledarna, men såklart också oppositionen, sa Vladimir Putin enligt mötesreferatet till Nationella Frontens ledare.

Han ska också ha sagt att han gärna vill diskutera den rådande situationen i Europa, med tanke på de aktuella terrorhotet.

”Ryssland och Frankrike hjälper mest”

Le Pen var i sin tur inte sen med att fylla i att även hon har haft de rysk-franska relationerna i åtanke.

– Jag har länge velat förbättra de rysk-franska relationerna, när det kommer till kultur, ekonomi och även strategi. Det är extra viktigt att vi samarbetar nu när vi har ett så allvarligt terrorhot hängande över oss.

Hon fortsatte med att räkna upp de båda ländernas deltagande i diverse våldsamma konflikter på olika ställen i världen och uttryckte:

– Jag tycker att det verkar som att Ryssland och Frankrike är de länder som deltar mest aktivt i att bekämpa terrorismen.

Framförde kritik

Men det var inte bara smekningar medhårs från den franska presidentkandidaten. Le Pen sa att hon tycker att det är ”mycket problematiskt” att Ryssland misslyckas med att hålla en rimlig dialog med presidenter och ministrar från EU-länder.

Den kritiken verkar Putin dock ha tigit ihjäl. Enligt referatet fortsätter de båda politikerna bara att diskutera terrorhotet mot Europa och enas i slutet av mötet om att det är viktigt att hjälpa krigsdrabbade länder ekonomiskt.