Trump sparkar nationell säkerhetsrådgivare efter kritik

avMartin Schori

Nationella säkerhetsrådgivaren Michael Flynn tvingades avgå efter 24 dagar på jobbet.

Nu sparkas även Craig Deare – efter att ha riktat kritik mot Trump.

– Jag tror inte att någon som är där för att genomföra presidentens agenda bör vara där om de motsätter sig den, säger Vita husets talesperson Sarah Sanders, enligt CNN.

Craig Deare kritiserade Trumps Latinamerika-politik i ett tal i förra veckan. Han kallade också administrationen i Vita huset för dysfunktionell, skriver SVT. Deare ansvarade för just Latinamerika i Nationella säkerhetsrådet.

Samtidigt pågår jakten på en ersättare till Michael Flynn, som tvingades avgå efter att han ljugit om sina Rysslandskontakter för vicepresidenten Mike Pence.

En hök

En av dem som Trump intervjuat för rollen, från sin resort i Mar-a-lago, Florida, är den tidigare FN-ambassadören John Bolton. Han anses vara en av USA:s mest hökaktiga diplomater , som lobbat hårt för Irakkriget och förslagit att USA ska bomba Iran. Han var även aktuell för jobbet som utrikesminister – och då väcktes frågor om hur man ska förena Trumps icke-interventionistiska politik med Boltons mycket interventionistiska visioner.

Presidentens tänkta ersättare Robert Harward tackade nej till posten, ”av personliga skäl”. Fler amerikanska medier skriver dock att det verkliga beslutet grundar sig i att han inte fick bygga en egen stab. Harward skulle då blivit orolig för att Trumps politiskt utsedda medarbetare skulle få för stort inflytande över säkerhetspolitiken.