Misstänkt terrorpar utvisade till Iran

Beatrice Nordensson/TT

Publicerad 2022-03-10

Åklagare Hans Ihrman vid riksenheten för säkerhetsmål. Arkivbild.

Den man och kvinna i Stockholmsområdet som utreddes för stämpling till terrorbrott genom mord finns inte längre kvar i Sverige.

– De här djupt oroande människorna är nu utvisade till Iran, säger åklagare Hans Ihrman.

Mannen och kvinnan greps vid en insats i Stockholmsregionen i början av april 2021 och satt sedan häktade till den 14 december i fjol. Häktningen hävdes då men paret blev inte fria utan sattes i förvar i väntan på Migrationsverkets beslut om utvisning. Säkerhetspolisen bedömde att de utgjorde en risk för Sverige och begärde därför att de skulle utvisas.

Vice chefsåklagare Hans Ihrman vid riksenheten för säkerhetsmål säger till TT att utvisningen av kvinnan och mannen verkställdes förra veckan.

– Det gick ovanligt snabbt och smidigt. De tog emot dem med öppna armar. Man kan ju spekulera i varför, men så blev det.

Planerade mord

I och med att mannen och kvinnan utvisats har även förundersökningen mot dem lagts ned.

– De var misstänkta för stämpling till terroristbrott genom mord. De har på det ena eller andra sättet, tillsammans med någon annan eller andra, beslutat att mörda människor i ett särskilt syfte, säger Hans Ihrman.

Han förklarar också närmare varför mannen och kvinnan inte kunde ställas inför rätta i Sverige.

– Utredningen stannade upp när jag inte fick den avgörande sista bevisningen som jag skulle behöva. Häktningen hävdes i december eftersom jag inte kunde presentera en tidsplan för domstolen. Det materialet jag hade på mitt bord var inte tillräckligt för att väcka åtal.

Hotet avvärjt

Ett annat alternativ som fanns på bordet var att paret skulle utlämnas till USA där de utreddes för samma misstankar som här i Sverige. Men en sådan begäran kom inte från USA inom rimlig tid, varför utvisning blev det bästa alternativet.

– Det var det alternativ som hade störst framgångsfaktor. För mig var det viktigaste att avvärja det hot de utgjorde mot medborgare här i Sverige, säger Hans Ihrman.

När mannen och kvinnan häktades i början av april 2021 identifierades de som en 29-årig man och en 27-årig kvinna med medborgarskap i Afghanistan. Något som senare visade sig inte stämma. Efter en tids utredning framkom att personerna hette något helt annat, var födda tio år tidigare och är iranska medborgare.

ANNONS