Svensk man fängslad i Iran – kopplas till hotet om kidnappningar

En svensk man i 30-årsåldern har frihetsberövats i Iran.

Enligt uppgifter till Aftonbladet kopplas ärendet till hotet om att svenskar ska kidnappas.

Ambassaden i Teheran arbetar med ärendet och har kontakter med lokala myndigheter.

Den frihetsberövade mannen är enligt uppgifter till Aftonbladet turist i Iran och reste tillsammans med andra svenskar. Han greps i förra veckan när han skulle lämna landet efter ett par dagars semester.

UD bekräftar att en man i 30-årsåldern är frihetsberövad men vill inte ge några ytterligare kommentarer. ”Ambassaden i Teheran söker information i ärendet och står i kontakt med lokala myndigheter.” skriver presstjänsten i ett mejl till Aftonbladet.

Hotar kidnappa svenska medborgare

Händelsen kopplas enligt en källa med insyn samman med att Iran hotat med att kidnappa och fängsla svenska medborgare, detta som en reaktion på att en iransk man sitter häktad i Sverige misstänkt för folkmord, något som Aftonbladet rapporterade om i går.

Det misstänkta folkmordet begicks i iranskt fängelse på 1980-talet. Anledningen till att mannen åtalats i Sverige är för att han greps här 2019. Iran har enligt Aftonbladets uppgifter via olika kanaler framfört krav på att svenska regeringen ska ingripa och frige mannen.

Svenska regeringen har enligt en källa med insyn gjort klart för Iran att Sverige har oberoende domstolar och inte kan frige en åtalad man.

Iran leds av den muslimske lärde ​Ebrahim Raisi.
Iran leds av den muslimske lärde ​Ebrahim Raisi.

UD avråder från resor

Som en ytterligare upptrappning har Iran enligt uppgifter framfört att svenska medborgare i Iran inte går säkra.

– Budskapet är ”ni fångar våra medborgare, då ska ni se upp för era medborgare i vårt land”, säger en källa med insyn.

UD gick i slutet av förra veckan ut med en avrådan från icke nödvändiga resor till Iran. Motiveringen var ett förändrat säkerhetsläge.

Den frihetsberövade 30-åringen ska enligt uppgifter till Aftonbladet inte ha någon koppling till landet bortsett från att han befunnit sig där som turist.

På frågan om UD kopplar händelsen till det förändrade säkerhetsläget i Iran svarar myndigheten: ”På senare tid har missnöjesyttringar riktade mot Sverige och andra europeiska länder tilltagit. Flera europeiska medborgare har frihetsberövats utan uppenbar anledning. Sammantaget föranledde detta UD, likt flera andra länder, att avråda från icke nödvändiga resor till Iran.”

Publisert:

LÄS VIDARE