Nyheter

Merkels känga: Skulle aldrig styra med vänstern

Av: 

TT

Vill inte veta av vänsterpartiet Die Linke i regeringssammanhang.
Vill inte veta av vänsterpartiet Die Linke i regeringssammanhang.

NYHETER

Angela Merkels kristdemokrater är i fritt fall i opinionen, men den populära tyska förbundskanslern har hittills varit ovillig att agera draglok åt tänkte efterträdaren Armin Laschet.

Nu ger hon en känga till socialdemokraten Olaf Scholz, som inte vill utesluta ett regeringssamarbete med vänstern.

Med mindre än fyra veckor kvar till förbundsdagsvalet noterade kristdemokratiska CDU/CSU i måndags det sämsta resultatet någonsin i en opinionsmätning.

Stödet på 20 procent är 13 procentenheter lägre än valresultatet 2017, som i sig var det sämsta sedan 1949, och katastrofalt för ett parti som med Merkel vid rodret har gått segrande ur fyra val i rad.

Väckt missnöje

Förbundskanslern gick bet på att säkra återväxten då hennes efterträdare på partiledarposten, Annegret ”AKK” Kramp-Karrenbauer, inte lyckades axla ansvaret och tvingades avgå efter bara ett år. Sedan dess har Merkel i stort sett hållit sig borta från diskussioner om tronföljden.

Den hållningen har på senare tid väckt visst missnöje, då AKK:s efterträdare Armin Laschet hittills misslyckats med att väcka väljarengagemang och därmed säkra ett fortsatt kristdemokratiskt maktinnehav.

Nu tar Merkel bladet från munnen och riktar kritik mot Laschets huvudmotståndare i valet, socialdemokraten Olaf Scholz, som är finansminister i hennes regering. I en debatt i helgen vägrade Scholz utesluta att bilda regering med vänsterpartiet Die Linke efter valet, något som vore kontroversiellt för många tyskar då partiet har rötter i det östtyska kommunistpartiet.

”Enorm skillnad”

– Med mig som kansler skulle det aldrig bli någon koalition där Die Linke är inblandat. Huruvida den åsikten delas av Olaf Scholz eller inte är en öppen fråga, säger hon vid en presskonferens.

– Där har vi en enorm skillnad mellan mig och honom vad gäller Tysklands framtid.

Tyska valet äger rum den 26 september. I ljuset av opinionsläget väntar sedan snåriga koalitionsförhandlingar som tros kunna dra ut på tiden, möjligen så länge att Merkel hinner slå Helmut Kohls regeringsrekord – 16 år och 26 dagar – och därmed bli landets längst sittande förbundskansler någonsin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Byt till ett smart elavtal helt utan bindningstid. Just nu! 6 månader utan fast avgift, klicka här.

Greenely.se

Publisert: