Sju ryska fartyg bärgade kroppar ur sänkta kryssaren Moskva

Ryssland skickade sju fartyg för att hämta upp kroppar ur den sjunkna robotkryssaren Moskva.

Hemligstämplad apparatur bärgades så att den inte skulle hamna i händerna på tredje land.

Räddningsoperationen pågick i minst två veckor, enligt ukrainska säkerhetstjänsten.

Den omfattande ryska räddningsoperationen avslöjas av den ryska sajten Krim Realii, som har intervjuat Vadim Skibitskij, företrädare för den ukrainska säkerhetstjänsten:

– Fem till sju fartyg var inblandade, de hämtade upp kroppar. De tog också upp all hemligstämplad apparatur och städade hela kryssaren ren, så att inget skulle hamna i händerna på ett tredje land, säger han.

Enligt Skibitskij pågick räddningsoperationen ”i minst två veckor”.

Robotkryssaren Moskva, med mer än 500 besättningsmän, sjönk i Svarta havet efter att den träffats av ukrainska Neptun-robotar den 13 april.

Det ryska försvarsministeriet uppgav den 14 april att kryssaren hade sjunkit när den bogserades under en storm, efter att ”den skadats i en brand till följd av detonationer av ammunition”.

Bild som sägs visa förlista Moskva.
Bild som sägs visa förlista Moskva.
Moskva beskrivs som den ryska Svartahavsflottans flaggskepp.
Moskva beskrivs som den ryska Svartahavsflottans flaggskepp.

”Det är en lögn!”

Hur många besättningsmän som dog är fortfarande oklart, men flera mödrar till saknade ryska besättningsmän har berättat att de uppmanats skriva på dokument om att deras söner dött ”till följd av en katastrof”. En mamma har sagt att sonen berättade att omkring 200 besättningsmän skadades, medan en annan mamma uppgav att 40 personer dött.

Värnpliktige fartygskocken Jegor Sjkrebets, 19, var en av de döda, enligt pappan Dmitrij Sjkrebets Vkontakte-inlägg:

– Det hette att hela besättningen evakuerats. Det är en lögn! En naken och cynisk lögn, skrev han kort efter Moskvas förlisning och tillade att han fått ett meddelande från fartygets kommendör om att sonen var ”saknad”.

– Jag frågade honom varför ni officerare lever medan min son, en värnpliktig soldat, dog. Det där slöddret ska inte få tysta ner den här hemska tragedin. Jag är beredd att viga mitt liv för att sanningen ska segra, skrev Dmitrij Sjkrebets.

Vladimir Putin ombord på robotkryssaren.
Vladimir Putin ombord på robotkryssaren.
Publisert:

LÄS VIDARE