Per Bolund om S Nato-beslut: Fel

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är kritisk till Socialdemokraternas beslut att säga ja till ett en svensk Nato-ansökan.

– Klart att vi tycker att det var fel beslut att ta. Det jag kan vara arg och besviken över är att processen varit så snabb och bristfällig, säger han till Aftonbladet.

200 år av svenska alliansfrihet är över när Socialdemokraterna på söndagen säger ja till ett svensk Natomedlemskap.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet har varit de enda partierna i riksdagen som tydligt tagit avstånd och varit emot ett medlemskap i Nato.

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, är inte förvånad över Socialdemokraternas beslut.

– Men det är klart att vi tycker att det var fel beslut att ta. Det jag kan vara arg och besviken över är att processen varit så snabb och bristfällig. Vi har ett val månader bort, det hade varit mer respektfullt att låta svenska folket få ha en åsikt och tycka till om Nato då. Vi kommer att fortsätta vara tydligt emot att vara med en kärnvapenallians, säger han till Aftonbladet.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är inte glad över Socialdemokraternas beslut att säga ja till en svensk ansökan om medlemskap i Nato.
Miljöpartiets språkrör Per Bolund är inte glad över Socialdemokraternas beslut att säga ja till en svensk ansökan om medlemskap i Nato.

Natomedlemskapet kommer att sökas med förbehåll om att inte ha kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium, räcker inte det?

– Det är ett steg i rätt riktning. Men det kan ändras med en omröstning i riksdagen. Vi oroas av hur länder som Turkiet nu börjar ställa krav. Vi kommer stenhårt att bevaka att Sverige inte viker ner sig när det kommer till respekt för mänskliga rättigheter och demokrati. Det är oacceptabelt.

Vad tänker du om att statsminister Magdalena Andersson menar att Nato är det bästa för svenska folkets säkerhet?

– Det är en svår fråga och det måste man ha respekt för. Vi har respekt för att man kan landa i olika ställningstagande. En solidaritetsförklaring kan man bara få inom Nato. Men det riskerar också att leda till en upptrappning och att vi går tillbaka till Kalla kriget.

Hultqvist har svängt i Natofrågan, vad tänker du om det?

– Ja, han har ju varit väldigt kategorisk vad gäller Nato tidigare. Vi har stor respekt för den hållning som Socialdemokraterna haft under lång tid.

Vad hade krävts för att du skulle vara positiv till ett Natomedlemskap?

– Jag hade velat att svenska folket får göra sin röst hörd. Det är bara månader kvar till valet och då har de möjlighet att göra sin röst hörd. Finns det en bred majoritet, respekterar vi det beslutet.

Väger inte möjligheten att söka tillsammans med Finland tungt?

– Jo, det är en fråga som väger för plussidan och det måste vi ta hänsyn till. Men samtidigt vet vi att det inte finns något ”fönster” för när man kan lämna in en ansökan, den går att lämna in när som helst.

Försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson under söndagens pressträff om det historiska Nato-beslutet.
Försvarsminister Peter Hultqvist, utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson under söndagens pressträff om det historiska Nato-beslutet.
Publisert:

LÄS VIDARE