Gängledare i Haiti hotar döda gisslan

Av:  TT-AFP

Säkerhetsstyrkor patrullerar gatorna i Croix-des-Bouquets, nära Haitis huvudstad Port-au-Prince. Arkivbild.
Säkerhetsstyrkor patrullerar gatorna i Croix-des-Bouquets, nära Haitis huvudstad Port-au-Prince. Arkivbild.

Ledaren för det kriminella gäng som har tillfångatagit flera missionärer i Haiti hotar att döda de kidnappade.

– Eftersom jag inte får det jag behöver kommer jag att döda de här amerikanerna, säger gängledaren Wilson Joseph i en nysläppt video.

Det rör sig om tolv vuxna och fem barn, varav det yngsta är åtta månader. 16 personer är från USA och en från Kanada. De fördes bort i lördags och kidnapparna kräver en miljon dollar (8,6 miljoner kronor) för var och en av dem.

I videon, som nyhetsbyrån AFP har tagit del av, poserar Joseph tillsammans med beväpnade män och kistor med fem döda gängmedlemmar.

”FBI på plats”

En tjänsteman från USA bedömer att videon är äkta.

– Det är inte en fejkvideo vad vi kan se just nu, berättar personen, som vill vara anonym, för reportrar sent på torsdagen, lokal tid.

– Vi har ständig kontakt med polisen i Haiti. FBI är på plats i Haiti och har kontakt med alla berörda parter, tillägger källan.

USA:s utrikesminister Antony Blinken sade tidigare i veckan att regeringen gör allt för att rädda missionärerna, men i övrigt har det varit tyst från officiellt amerikanskt håll.

Utpressningssyfte

Missionärerna och deras familjer kidnappades i en förort till huvudstaden Port-au-Prince i lördags. Deras buss stoppades efter det att de besökt ett barnhem och polisen misstänkte sedan tidigare att det var det mäktiga gänget 400 Mawozo – som leds av Wilson Joseph – som låg bakom bortförandet.

Gängledaren har en längre tid varit eftersökt av polisen, misstänkt för bland annat mord, kidnappningar, fordonsstölder och lastbilskapningar.

Kidnappningarna i Haiti genomförs mestadels i utpressningssyfte, och det ökade antalet människorov den senaste tiden sammanfaller med ett förvärrat säkerhetsläge i landet. Organisationer och fackförbund har strejkat och protesterat för att påtala situationens allvar.

Publisert: