Jul

Kändisarna om Smålandsgrans kravbluff

Pernilla Wahlgren: Hade ingen aning

Av: 

Natalie Demirian

Emil Salmaso

Josefine Karlsson

Gustaf Tronarp

NYHETER

Hajpade Smålandsgran har använt en lång rad kända personer i sin marknadsföring.

Flera av dem visste inte om att de är med på företagets sajt.

”Det känns väldigt tråkigt att höra detta”, skriver Laila Bagge i ett sms.

Genom offensiv marknadsföring på sociala medier har Smålandsgran växt så det knakat. Under det brutna räkenskapsåret 2021/20 omsatte företaget drygt 18 miljoner kronor. Det är mer än en fördubbling jämfört med föregående år.

På Smålandsgrans hemsida finns hyllande omdömen från en lång rad kända personer.

”Mycket vackra, friska, jämna granar, trevlig personal och pålitlig leverans”, är betyget från gastronomen och julentusiasten Edward Blom.

”Så smidigt!! Bästa julgranen!”, tjoar artisten och tv-profilen Pernilla Wahlgren.

Bagge: Dåligt att bluffa

Förra veckan återkallades Smålandsgrans Krav-certifiering efter att det framkommit att tusentals konventionellt odlade granar märkts som ekologiska.

Pernillla Wahlgren.

När Aftonbladet pratar med kändisarna visar det sig att flera av dem inte är medvetna att de förekommer i företagets marknadsföring.

”Jag är inte ambassadör för Smålandsgranar. Hade ingen aning om att jag var på deras hemsida, och det är inget jag heller har gett tillstånd till”, skriver Pernilla Wahlgren i ett sms.

”Jag har beställt julgran därifrån två tidigare jular och varit nöjd kund, men utöver det har jag absolut inget samarbete med dem, och är därför inte insatt heller i vad de lovar eller inte lovar på sin hemsida. Jag har inte beställt någon gran från dem i år, och har inga planer på att göra det heller.”

Laila Bagge.

Kollegan Laila Bagge har liknande erfarenheter:

”Jag hade ingen aning om att jag står med på deras hemsida och jag är inte ambassadör för dem. Vad jag kan se har jag uttalat mig om dem när jag haft en gran från dem för cirka nio år sedan eller mer! Vet inte om de har Krav-bluffat, men om så är fallet är det otroligt dåligt och det känns väldigt tråkigt att höra detta”.

”Vet hur oerhört stenhårt de jobbar”

Smålandsgrans vd Anna Benson förnekar att företaget märkt granar felaktigt. Hon hävdar att återkallelsen beror på brister i administration och spårbarhet.

Några av profilerna på sajten uppger att förtroendet för Smålandsgran är orubbat.

”Jag litar till FULLO på Smålandsgran och det dom skrivit i sin kommentar. Vet nog inget företag som till punkt och pricka levererat EXAKT vad dom utlovat och jag har fullt förtroende för att dom följer allt vad deras utlovade kravmärkningar utlovar”, skriver inredaren och programledaren Lulu Carter.

Lulu Carter.

Sångerskan Sonja Aldén är inne på samma spår:

”Då jag känner familjen privat och vet hur oerhört stenhårt och stolt de jobbar med både kunskap, noggrannhet, erfarenhet och hjärta sedan cirka 40 år tillbaka i tiden med dessa granar och med sina kunder så känner jag mig trygg i både min tillit och beundran till detta gedigna familjeföretag.

”Jag litar på deras svar till artikeln där källan tydligen också är deras största konkurrenter. Jag står därmed och tillsvidare både stolt och tacksamt med mitt namn på deras hemsida”.

 

Fotnot: Efter artikelns publicering har Smålandsgran publicerat en skärmdump på ett sms som påstås vara från Pernilla Wahlgren. Där ger hon företaget tillstånd att använda hennes namn i marknadsföringen.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Jul

LÄS VIDARE

Smålandsgran bluffade med Krav-märkning av julgranar

ÄMNEN I ARTIKELN

Jul

Skogsbruk

Sociala medier

Kravmärkning