Frågas ut om brott och machokultur: ”Männen som ska förändras”

Uppdaterad 2021-12-13 | Publicerad 2021-12-12

Politikerna frågades ut om machokultur i Agendas program om gängkriminalitet.

Morgan Johansson betonade att 95 procent av brott begås av män.

– Om det ska förändras är det männen som ska förändras, säger han.

SVT sände under söndagen ett specialprogram av Agenda med temat gängkriminalitet.

Samtliga riksdagspartiers rättspolitiska talespersoner och justitieminister Morgan Johansson (S) var inbjudna.

I slutet av programmet diskuterades gängkriminalitet och dess koppling till manlighet och machokultur.

– Man måste börja från början, med barn när de är barn. Det är genomgående genom barnomsorg och skola. Att man klarar av att förmedla en annan syn om vad manlighet är, säger Morgan Johansson i programmet.

Johansson: Måste diskutera manlighet

Ska något förändras så är det männen som måste förändras, menade han.

– Då måste vi ha en djupare diskussion tycker jag om manlighet och vad vi lär våra barn och inte minst pojkar, säger han.

Rasmus Ling, Miljöpartiets rättspolitiska talesperson, menade att problemet måste förebyggas dels bland skola och föreningsliv.

– De här maskulinitetsnormerna som finns är en stor del av problemen. Även här måste man jobba tidigt, från förskola genom utbildningssystemet och i föreningslivet för att jobba mot dem, säger han.

”En patriarkalisk struktur”

När Johan Pehrson, Liberalernas rättspolitiska talesperson, fick ordet började han istället prata om hederskultur och klaner och att de präglas av ”en patriarkalisk struktur”.

– Mansideal finns överallt. Men att sätta ned foten mot hederskulturen totalt och säga att om man kommit till Sverige så lämnar man hederskulturen i dag helst långt bort någon annanstans, absolut inte i Sverige, säger han.

Morgan Johansson betonade att hederskultur är ”vedervärdigt på alla sätt”, men att problemet är bredare än så. 95 procent av de som sitter i fängelse är män.

– Män begår nästan alla brott mot kvinnor, män begår nästan alla brott mot andra män också. Det är män som begår nästan alla brott. Då är frågan, är det någon slags naturlag av detta? Jag menar att det nog faktiskt inte är så, säger Morgan Johansson.

LÄS VIDARE

Ämnen i artikeln