SAS-förhandlingarna tar paus: ”Klarar inte av att tänka”

Uppdaterad 2022-07-18 | Publicerad 2022-07-17

Efter 33 timmar avbryts SAS-förhandlingarna på söndagskvällen.

Parterna är utmattade och måste vila.

– Många av oss är trötta och det har kanske lett till att man blivit lite onödigt irriterad, säger Claes Stråth.

Efter en maratonomgång av förhandlingar, som pågått från lördag morgon till och med söndag kväll, så tar förhandlingarna mellan pilotfacken och SAS paus. Strejken har nu pågått i 13 dagar.

Att den senaste rundan blev så lång var för att parterna kände att en överenskommelse var inom räckhåll.

– Nu orkar vi inte mer, vi är dödsslitna och måste vila. Vi klarar inte av att tänka längre, vi är väldigt slitna, säger Jan Levi Skogvang, ordförande för SAS Pilotförbund Norge.

Skogvang berättar att förhandlingarna forstätter på måndagen.

– Vi är mer klara idag, och vi vet lite mer idag än vi gjorde igår. Vi kommer tillbaka imorgon och är lite mer klara i huvudet, säger Skogvang.

Jan Levi Skogland tidigare i veckan.

”Horribelt trist”

Fackkollegan Roger Klokset, ordförande för det norska pilotförbundet, beklagar att förhandlingarna drar ut på tiden – men hävdar samtidigt att piloterna tar ansvar och är beredda till stora uppoffringar.

– Vi har hela tiden sagt att vi ställer upp när SAS är i kris och måste göra besparingar för att överleva. Det har vi gjort varenda gång och det gör vi också nu, i större utsträckning än någonsin tidigare.

Enligt tidigare uppgifter till E24 vill SAS skriva ett kollektivavtal på tio år – piloterna vill ha sex år. Så länge avtalet gäller får piloterna inte strejka. Just avtalets längd ska vara en stor stridsfråga i förhandlingarna, enligt uppgifter till NRK.

– Det är extremt ovanligt att en arbetsgivare i Skandinavien kräver tio år i avtalslängd. Det är något som fackföreningsrörelsen i Norge reagerat starkt på, säger Klokset.

Till resenärerna säger Klokset att allt han vill är att planen ska lyfta igen.

– Det är helt horribelt trist. Vi har hela tiden sagt att det är en onödig konflikt som kunde ha lösts utan konflikt. Vi upplever att SAS drog in oss i konflikten och håller oss kvar i konflikten, säger han.

Roger Klokset möter pressen efter söndagens förhandlingar.

Medlaren: ”Varit irriterat”

Vilka knutar som inte kunnat lösas vill medlaren Claes Stråth inte uppge. Däremot säger han att det funnits förhoppningar om att komma i mål.

– Det finns ett antal avgörande frågor som krävs för att komma fram till en överenskommelse, säger Stråth.

Samtidigt har många timmar vid förhandlingsbordet skapat visst gnissel i samtalen.

– Många av oss är trötta och det har kanske lett till att man blivit lite onödigt irriterad, på tal om stämningen mellan parterna, säger Claes Stråth.

Har det varit irriterat under dagen?

– Det är det ju hela tiden den typen av... jag ska inte kalla det konfrontationer, men att man företräder olika intressen och är man trött och tycker att den andra parten allt borde ta och ge sig – ja, då är det klart att det kan bli lite irriterat.

SAS: ”Besviken”

En stund efter piloterna kommer Marianne Hernæs ut från Näringslivets hus. Hennes förhoppning var att kunna nå en överenskommelse i dag.

– Jag är besviken på att vi inte har lyckats, säger hon till VG.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln