Dödade kvinnor

Siri höggs till döds: ”Nu är ett barn utan mamma”

Hade bara varit mamma i tre veckor

Av: 

Linda Hjertén

NYHETER

Siri hade bara hunnit vara mamma i några veckor när hon höggs till döds i sitt eget sovrum med den nyfödda sonen bredvid sig.

I dag dömdes hennes sambo, 24-årige Ruben Appelblom, till livstids fängelse för mordet.

”Siri var en älskad dotter, syster och vän. Nu är ett barn utan sin mamma”, skriver familjen till Aftonbladet.

På bilden ler Siri in i kameran.

Hon är vacker och ung, bara 20 år. Hon ser glad ut.

Bilden är tagen helgen innan hon mördades, fotografen är hennes då 23-årige sambo Ruben Appelblom. De har varit ute och ätit lunch tillsammans, för första gången några timmar ensamma sedan deras son föddes.

Bara fem dagar senare, den 15 april i fjol, larmas polis och ambulans till parets bostad i Älta i Stockholm av Ruben Appelblom.

Siri ligger då död i sovrummet, huggen 33 gånger med en kökskniv.

På sängkanten sover den knappt fyra veckor gamla sonen, ett barn som Siri enligt sin familj förälskade sig i i samma ögonblick som hon för första gången fick hålla honom.

Siri blev bara 20 år.

”Jag kan inte säga att det inte är jag”

På tisdagen meddelade Nacka tingsrätt att den i dag 24 år gamle Ruben Appelblom döms till livstids fängelse för mordet. Han ska även betala skadestånd till sin lille son.

Appelblom har under förhör och rättegång hävdat att han inte minns att han mördade Siri.

Han menar att denna minneslucka var orsaken till att det dröjde innan han larmade polisen, så pass att Siris blod hade kallnat när de kom till platsen. Ruben Appelblom har även menat att minnesluckan var orsaken till att han i larmsamtalet och de första förhören påstod att Siri tagit sitt eget liv – något som rättsläkarrapporten sedan visade var omöjligt.

Han ändrade sig senare och sa att det måste varit han som dödade Siri.

– Jag förstod ju när jag såg bilderna på henne att det kanske inte gått till så som jag trott, att det kanske är jag som orsakat de här skadorna. Jag kan inte säga att det inte är jag, sa Ruben Appelblom under rättegången.

Tingsrätten tror dock inte på att han någonsin hade en minneslucka. De första två månaderna stod han kvar vid att Siri hade skadat sig själv, först när han fick se obduktionsrapporten började han prata om en minneslucka.

Chefsrådmannen Olof Wetterqvist på Nacka tingsrätt säger i en kommentar att mordet på Siri varit särskilt hänsynslöst och att det är en av faktorerna som resulterar i livstidsstraffet.

– Kvinnan dödades i sitt hem med ett stort antal knivhugg och på sängen bredvid henne låg parets bebis. Hon har dött av förblödning och det kan antas att hon upplevt en stor dödsångest. Brottet är så allvarligt att det är motiverat med ett livstidsstraff.

Ruben Appelblom har påstått att han och Siri hade problem och att han ville lämna henne.

24-årige Ruben Appelblom döms till livstid.

Ville lämna sambon

Men utredningen har visat att det var tvärtom.

Just denna kväll hade Siri sagt att det var slut. Hon orkade inte med hans kontrollbehov längre och hon var ledsen över att sonen under sina första veckor i livet inte hört mycket annat än skrik och bråk mellan henne och sambon.

Appelblom kunde kalla henne fula ord och trycka ner henne. Barnet de fått tillsammans ville han egentligen inte ha. Redan på BB gjordes en orosanmälan efter att han pratat om att adoptera bort sonen mot Siris vilja.

Han var nämligen rädd för att inte längre få Siris fulla uppmärksamhet.

”En älskad dotter, syster och vän”

Under den långa rättegången har många vänner till Siri närvarat i rättssalen så gott som varje dag. Siri var av de som älskade henne känd som en varm och kärleksfull person som hade en förmåga att få alla att känna sig sedda och uppskattade.

”Siri var en älskad dotter, syster och vän. Nu är ett barn utan sin mamma”, skriver familjen.

En vän till henne har tidigare beskrivit Siri som en glädjespridare.

– Hon fick alltid alla att le, skina och må bra. Hon var den som kom in i ett dystert klassrum och gjorde så att alla sken upp och hittade en motivation.

Vid Siris grav finns ständigt nya blommor och levande ljus. Många är de som sörjer henne.

På hennes arbetsplats, en matbutik i Solna där hon arbetade som butiksbiträde, är hon fortfarande närvarande i minnet. Där var hon en omtyckt arbetskamrat som alltid var positiv och som gav energi.

Siris son blev nyligen tio månader gammal. Han är omhändertagen av släktingar till Siri och han kryper jättesnabbt. Jollret har börjat övergå i ord.

Han är älskad, och även om han aldrig kommer att få träffa sin mamma igen så är Siris familj fast besluten att han trots det ska få lära känna vem mamman han berövades var.

Fotnot: Siris familj har godkänt publicering av hennes bild och namn.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Nyblivna mamman knivhöggs till döds i sitt eget sovrum

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödade kvinnor

Nacka

Mord

Våldet mot kvinnor