Nyheter

Extremhögerns AFD får stryk av partiledare

Av: 

TT

NYHETER

Hjärtat har fastnat allt för långt ut till höger i ett parti med ”totalitära” tendenser och sekteristisk hållning i coronafrågor.

Tyska partiet AFD:s ledare Jörg Meuthen drämmer till sitt eget parti när han meddelar att han lämnar alla uppdrag och partiet.

Det tyska ultranationalistiska och högerexrema AFD:s partiledare Meuthen meddelar att han lämnar partiet i protest. Och protesten tar form av en skarp salva i en intervju med public service-kanalen ARD.

Det oväntade avhoppet från en av partiets två ledare innebär ett kraftigt bakslag för ett parti som siktade på över 20 procent av den tyska väljarkåren, men som sargas av interna strider och ett kompakt politiskt motstånd från samtliga övriga partier.

Ingen medelväg

Meuthen säger att AFD visar ”totalitära” tendenser, ett uttalande som har dubbel slagkraft i Tyskland med dess historia:

– Partiets hjärta slår nu långt ut till höger, sade Meuthen till ARD.

Han klagade på att han försökt att finna en medelväg i samtal med partiets högerfraktion, utan att lyckas.

Meuthen har delat ledarskap med Tino Chrupalla. Ledaren för partiets parlamentsgrupp Alice Wiedel och kontroversielle politikern Björn Höcke i förbundslandet Thüringen har stort inflytande i AFD, och de tillhör partiets hårdföra högerfalang.

Meuthen sade också i intervjun att AFD intagit en ”sektliknande hållning” i frågor som rör coronapandemin.

Högereuropéer samlas

Dråpslaget kom dessutom i samband med ett möte i Madrid, där högerextrema europeiska partiledare ska utbyta tankar. Värd är högerextrema Vox, som bjuder in bland andra Marine Le Pen från Frankrike, Ungerns premiärminister Viktor Orbán och Mateusz Morawiecki från Polen.

Mötet är en uppföljning på ett möte i Warszawa i december. Meuthen deltog själv i ett liknande möte våren 2019 i Italien, arrangerat av Legas partiledare Matteo Salvini.

Den 60-årige Meuthen har sett sitt inflytande i AFD minska drastiskt, och avhoppet kommer inte helt överraskande, skriver tyska tidningen Frankfurter Allgeimene.

Der Spiegel konstaterar att han nått vägs ände:

”Under en längre tid allierade sig Jörg Meuthen med ytterkrafterna. Sedan har han motarbetat dem, kämpat och bråkat. Till slut körde han fast.”

I det senaste riksdagsvalet AFD backade och fick drygt 10 procent av rösterna i senaste valet till tyska riksdagen 2021.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert: