Centerpartister i upprop mot dieselpriserna

”Klimatfrågan är inte prioriterad för våra väljare”

Publicerad 2022-01-26

Lokala centerpartister kräver att partiet agerar för att få ner priserna på bensin och diesel.

I dag läggs alltför mycket krut på klimatpolitiken – samtidigt som väljarna skriker på hjälp, anser Helena Lundgren i Vindeln.

– Det måste bli billigare att tanka. Detta är helt ohållbart, säger hon.

25 centerpartister i Västerbotten har skickat ett brev till Centerpartiets riksdagsgrupp och partistyrelse. Deras budskap är att C måste agera för att få ner priset på bensin och diesel. De höga kostnaderna är ohållbara för boende på landsbygden där avstånden är långa och bilen ofta är det enda alternativet.

En av undertecknarna är Helena Lundgren, oppositionsråd i Vindeln. Hon anser att C måste lägga om politiken – mindre fokus på klimatet mer på landsbygden.

– Vi behöver göra detta till en valfråga, miljö- och klimatfrågan är inte så jätteprioriterad för våra kärnväljare. Vi måste synas och vi måste ut och debattera, säger hon.

Jobbigt att få ihop vardagen

Helena Lundgren anser att C bör verka för sänkt skatt på bensin och diesel.

– Att tokhöja priserna för att minska det fossila bränslet är möjligt i storstäder där det finns kollektivtrafik, det fungerar inte här, säger hon.

Tomas Mörtsell, kommunstyrelsens ordförande i Storuman, säger att han varje dag möter medborgare och företag som pekar på att drivmedelspriserna är ohållbara.

– Det börjar bli riktigt jobbigt för många att få ihop vardagen. Då måste man hitta någon form framåt för att hantera den här frågan. Det vi frågar oss är om man kan göra något med beskattningen och den frågan adresserar vi nu till partistyrelsen och riksdagsgruppen, säger han.

Fredrik Rönn, ordförande Centerpartiet i Umeå, vill att C arbetar fram ett åtgärdspaket. Hur det ska se ut är för tidigt att säga, men när mer biomedel blandas in i bensin och diesel borde priserna kunna bli billigare, menar han.

– Man borde kunna använda skatteverktygen till det. Bevekelsegrunden till vår skrivelse är att företagarna har det tufft, säger han.

Backas upp av riksdagsledamot

Skrivelsen diskuterades när Centerpartiets riksdagsledamöter höll möte i går. Enligt Aftonbladets uppgifter är ledamöterna splittrade om budskapet. Men det håller inte Rickard Nordin, riksdagsledamot samt klimat- och energipolitisk talesperson med om.

– Det är bra att vi har medlemmar som engagerar sig. Här finns det mycket att jobba med, det är därför vi sitter och diskuterar det, säger han.

Nordin menar att ett problem är att EU inte tillåter Sverige att sänka skatten på förnybart drivmedel, något som höjer priserna när mer förnybart blandas i tanken.

Han håller inte med om att C lägger för mycket fokus på klimatpolitik.

– För mig är det självklart att det går att kombinera miljöarbetet med landsbygdsfokus. Den gröna omställningen innebär mer jobb på landsbygden och bättre tillgång till naturresurser.

Helena Lindahl, riksdagsledamot från Västerbotten, skriver i ett sms att hon står bakom det som framförs i skrivelsen. Hon vill inte kommentera vad som sades under riksdagsgruppens möte.

Centerpartister i Västerbotten kräver att partiet agerar för att få ner drivmedelspriserna.