Nyheter

Jägare gjorde guldfynd

Av: 

TT

En 1 500 år gammal guldring – 43 gram tung – har hittats i de bohuslänska skogarna.
En 1 500 år gammal guldring – 43 gram tung – har hittats i de bohuslänska skogarna.

NYHETER

En uppmärksam jägare har gjort ett riktigt guldfynd i skogen i Tanums kommun .Han hittade en ring som bedöms vara omkring 1 500 år gammal.

I söndags var Carl-David Granbäck ute i skogen för att jaga rådjur. Bakom en sten i en otillgänglig skreva hittade han ett glimrande föremål.

Det visade sig vara en guldring från folkvandringstiden, en period för cirka 1 500 år sedan, skriver länsstyrelsen i Västra Götaland i ett pressmeddelande.

Ringen är en cirka 2,5 centimeter stor spiral med några varv av tjock guldtråd. Den är tung och väger ungefär 43 gram. Guldringar som den här tros ha använts som betalningsmedel. Man knipsade av och vägde en bit, men den här ringen är intakt.

”Det känns overkligt, nästan så att jag fortfarande inte tror att det är sant”, säger Carl-David Granbäck i pressmeddelandet.

Det har gjorts liknande fynd i norra Bohuslän men ett av den här digniteten är sällsynt, enligt länsstyrelsen.

”Det är ett helt fantastiskt fynd. Trodde knappt att jag skulle få uppleva något liknande”, säger Niklas Ytterberg, arkeolog vid länsstyrelsen.

Fyndplatsen har undersökts, men inga andra föremål hittades. Ringen finns för tillfället på Bohusläns museum i väntan på att Riksantikvarieämbetets beslut om var den slutligen ska förvaras.

Upphittaren kan nu förvänta sig en hittelön från Riksantikvarieämbetet.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: