Nytt gripande i alpmorden i Frankrike

TT-AFP

Publicerad 2022-01-12

Blommor på mordplatsen där fyra människor sköts ihjäl utanför en campingplats vid Annecysjön i franska Alperna 2012. Arkivbild.

Fransk polis har gjort ett gripande i det snart tio år gamla mordfallet i franska Alperna. Det ger nytt hopp om att lösa ett av landets mest kända kalla fall, då en turistfamilj och en cyklist hittades brutalt mördade på en enslig väg vid en sjö.

Gripandet gör det möjligt att starta nya utredningsåtgärder, enligt åklagarna. Bland annat kommer utredarna att kontrollera var den gripna mannen rört sig vid tiden för mordet.

Mannen greps av polis i alpstaden Chambéry, cirka 60 kilometer söder om Annecysjön i östra Frankrike. Han har tidigare hörts som vittne i fallet. Åklagarna är mycket förtegna om ytterligare detaljer kring den gripne.

Den brittiska familjen, med irakisk bakgrund, attackerades i sin bil vid en campingplats vid Annecysjön i Haute-Savoie-området i september 2012. Mamman i familjen hade svenskt pass, då hon utbildat sig i Sverige och haft släkt i landet.

Två små flickor överlevde skottlossningen, medan barnens föräldrar, mormor och en förbipasserande fransk cyklist sköts ihjäl. Offren sköts flera gånger på ett sätt som liknade en avrättning, och tiotals hylsor hittades nära familjens brittiskregistrerade BMW.

Flera tidigare spår i utredningen – från teorier om en familjefejd till inblandning av främmande underrättelsetjänster – har inte lett till en lösning av fallet. Det har också varit oklart vem eller vilka som egentligen var måltavla för gärningen – familjen eller cyklisten som passerade platsen.

Under 2014 greps senast en person i området, men släpptes då polisen inte kunde koppla honom till morden.