Annie Lööfs skarpa uppmaning: Avsluta ställningskriget

”C är öppna för samarbete med flest partier av alla”

”Svensk politik måste komma bort från låsningar och avsluta det ställningskrig som rasat alldeles för länge”.

Det var C-ledaren Annie Lööfs uppmaning i sitt tal på partistämman.

– Det är ett komplicerat läge i svensk politik, men det är också ett läge som skapar möjligheter.

Det var en påtagligt glad Annie Lööf som förklarade Centerpartiets partistämma öppnad under torsdagen.

Hon inledde med att tala om Sverige, beskrivet från olika platser i landet. Om uppspelta barnröster, skriket från en nyfödd flicka och torghandlarnas rop över Hötorget.

– Framgångsljud från vårt avlånga land.

Men snabbt gled C-ledaren in på ljuden av otrygghet, rädsla och krossade drömmar.

Explosioner, skottlossningar och våldsamma gängkonflikter.

– Vi hör ljuden från Sveriges framgångar och problem varje dag, varje timme och varje minut.

Värnar skolrätten

Annie Lööf valde att vidare prata om Centerpartiet som ett parti från och för hela landet, samt för människor från när och fjärran.

– Landsbygder och glesbygder, det är hembygder för oss.

Vidare talade hon om partiets förslag i höstbudgeten för att stärka landsbygden och nämnde däribland investeringar i bättre vägar och infrastruktur, lättnader för småföretag och en starkare skola.

– Sverige behöver mer politik som värnar rätten att välja skola, oavsett var i landet du bor. Utveckla valfrihetssystemet för att säkerställa rättvisa, likvärdighet och öppenhet, konstaterade C-ledaren.

Även den gröna omställningen och satsningar på vård– och omsorg nämndes i talet, då pandemin ”har blottat obehagliga brister i välfärden”

– Inte minst kring hur vi tar hand om äldre människor. Vi måste komma bort från en vardag där äldre människor med hemtjänst tvingas träffa nya ansikten flera gånger om dagen, varje vecka. Det är ovärdigt och slår sönder tryggheten.

Krav på utbildning

Lööf talade även om Centerpartiets målsättning att alla som arbetar med omvårdnad i äldreomsorgen ska ha minst undersköterskeutbildning senast 2030.

Och man vill även se ett fritt sjukhusval.

– Så att du som patient kan välja var du vill göra operationen. Se var körtiderna är kortast och välja vad som passar dig bäst.

Annie Lööf passade även på att hylla alla ”ovärderliga välfärdsmedarbetare” som har kämpat i frontlinjen av pandemin.

– Alla dessa människor förtjänar ett stort och innerligt tack av oss alla, men de förtjänar så mycket mer än så. Bättre villkor och fler kollegor, stöd och hjälp.

Känga till SD

Hon fortsatte att tala om utvecklingen i världen, och nämnde Ungern och Polen, som har haft den sämsta demokratiska utvecklingen de senaste 10 åren.

– Enskilda människor mister öppenheten och friheten, rätten till sitt eget liv. Men detta är också en varning till andra. För det vi ser som skrämmande, det ser andra som inspiration, uppmanade C-ledaren och fortsatte att tala om Sverigedemokraterna:

– Även om de gör allt för att påstå att Ungern aldrig har varit en källa för inspiration så behöver man bara läsa innantill för att känna igen retoriken och förslagen. Som att SD i riksdagen driver att i lag förbjuda det offentliga Sverige att hissa prideflaggan.

Söker öppningar

Avslutningsvis menade Annie Lööf att C är den politiska kraft som är öppna för att samarbeta med flest partier av alla.

– Vi söker öppningar och samarbeten där andra fastnar i låsningar och prestige. Det är dags för svensk politik att komma bort från låsningar. Från gamla sanningar och osanningar om varandra. Avsluta det ställningskrig som rasat alldeles för länge och skapat helt onödiga kriser.

Slutligen konstaterade hon att Sverige behöver välja en annan väg.

– En väg där fler partier i den politiska mitten, såväl allianspartier som nuvarande regeringspartier, kan enas kring frågor som gör Sverige bättre. Det är ett komplicerat läge i svensk politik, men det är också ett läge som skapar möjligheter.

Annie Lööf håller tal på centerstämman.
Annie Lööf håller tal på centerstämman.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN