Artister och Greta Thunberg håller stor konsert för klimatet

Livesändningar samtidigt i 45 länder – och på aftonbladet.se

”Hör ni oss än?”. Greta Thunberg gör gemensam sak med flera artister inför Climat live-konserterna den 16 oktober.
”Hör ni oss än?”. Greta Thunberg gör gemensam sak med flera artister inför Climat live-konserterna den 16 oktober.

Greta Thunberg och artister som Lars Winnerbäck, Viktor Leksell, Tjuvjakt och Sofia Jannok vill pressa politiker att agera.

Rörelsen Climate live arrangerar konserter för klimatet i 45 länder – och Sverigekonserten sänds här på Aftonbladet.

– Vi befinner oss i en existentiell kris där vi är i starkt behov av att nå ut till folk och uppnå allmän krisinsikt, säger Greta Thunberg i ett pressmeddelande.

Arrangörerna Fridays for future, med Greta Thunberg i spetsen, och Livegreen uppmanar världen att agera i klimatkrisen.

Under paraplyet Climat live arrangeras den 16 oktober konserter i 45 länder, under parollen Do you hear us yet? (”Hör ni oss nu?”) för att sätta press på världens ledare och väcka engagemang i klimatfrågan.

– De med störst plattform har störst ansvar att kommunicera vår situation och med hjälp av musik kan vi nå fler, säger Greta Thunberg.

Stora artister uppträder

I Sverige har hittills artister som First Aid Kit, Lars Winnerbäck, Victor Leksell, Melissa Horn, Daniel Adams-Ray, Sofia Jannok, Oscar Stembridge och Tjuvjakt meddelat att de kommer att uppträda under konserten.

– Det kändes som om en våg av förändring låg i luften. Sedan dess har inte tillräckligt hänt. Problemet med klimatförändringarna är akut. Vi måste sätta press på politiker att skapa förändring, säger Johanna och Klara Söderberg i First Aid Kit.

Sofia Jannok säger att konserten är särskilt viktig för henne som same.

– Få har värdesatt unga samiska röster på det vis Fridays for future gjort när de besökt Sápmi. Vi urfolk vill vara med och påminna världens ledare om att det finns sätt att bruka naturen utan att förbruka den, säger hon.

Se Climate live på Aftonbladet

Aftonbladet direktsänder den svenska konserten den 16 oktober.

Bakom beslutet står Aftonbladets redaktionschef Karin Schmidt. Hon säger att klimatet är vår tids största fråga.

– Vi är väldigt glada över att kunna sända Climate live-konserten. Jag tycker att det är ett bra initiativ att använda musiken för att sätta strålkastare på klimatet. Jag är ju så gammal att jag minns Live Aid 1985 och hur det hjälpte till att fokusera på hungersnöden i Etiopien. Jag hoppas att vi gemensamt kan få till samma engagemang här.

Live Aid var en av tidernas största välgörenhetsarrangemang som sågs av närmare 1,9 miljarder människor i 150 länder, vilket motsvarar ungefär 40 procent av världens befolkning. Bland annat skrevs låten ”Do They Know It’s Christmas?” speciellt för konserten.

Climate Live arrangeras inför klimattoppmötet COP26 i Glasgow i november.

Victor Leksell.
Victor Leksell.
First Aid Kit.
First Aid Kit.
Lars Winnerbäck.
Lars Winnerbäck.
Publisert:

LÄS VIDARE