Professor: Låg effekt av råd till ovaccinerade

Av:  TT

Trots hävda avståndskrav och publiktak släpps inte alla fria den 29 september. Ovaccinerade ska fortsätta följa råden om distans, rekommenderar Folkhälsomyndigheten.

Knappt 18 procent av befolkningen över 16 år har inte hört, förstått, velat eller kunnat följa rådet att vaccinera sig mot covid-19. Vad talar för att de kommer att följa rekommendationen om att hålla avstånd – när alla som tagit två sprutor slipper det i slutet av månaden?

– Restriktioner mot ovaccinerade som inte är tvingande kommer nog inte ha några som helst effekter, tror Gert Helgesson, professor i medicinsk etik vid Karolinska institutet.

Valt att inte följa

– Många av dem som inte är vaccinerade är sådana som valt att inte följa rekommendationen om att vaccinera sig för sitt eget och andras bästa. Vilken anledning finns det att tro att de skulle följa rekommendationer om ett särskilt beteende, säger han.

Tittar man närmare på motiven till att inte vaccinera sig finns troligen viss variation i den förväntade följsamheten, menar Lars Sandman professor i hälso- och sjukvårdsetik vid Linköpings universitet.

– Det beror på varför man valt att inte vaccinera sig. Tror man inte på pandemin eller inte på vacciner så följer man väl det inte. Men om man är orolig för vad vaccinet gör med mig, så kanske man gör det för att skydda sig själv. Tillhör man en kategori där det inte blivit av, eller att man omedvetet valt bort det så kan det också vara så att man struntar i det, säger han.

Inte alla

Karin Tegmark Wizell, biträdande statsepidemiolog och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten avfärdar inte risken som etikprofessorerna ser.

– Jag tar det inte för osannolikt. Men det behöver inte gälla alla, en del kanske väljer att inte vaccinera sig av olika skäl, men respekterar fullt ut att man måste visa hänsyn om man har en ökad risk att bli allvarligt sjuk, säger hon.

TT: Ger den här rekommendationen bara en symbolisk effekt för att inte uppröra alla som vaccinerat sig och nu pressar på för att vaccinbevis ska införas?

– Vi ser den inte som symbolisk, utan det är viktigt att informera individerna om att de löper en ökad risk. Sedan jobbar vi med kommunikationsinsatser för att nå ut. Det är tråkigt om de som drabbades hårdast våren 2020 och 2021 ska drabbades igen, säger Karin Tegmark Wisell.

Hennes bedömning är att rekommendationen till ovaccinerade kommer att ligga kvar över den kommande vintersäsongen.

DAILY Australien – ett land bakom lås och bom

Aftonbladet Daily med Miriam Troon, bosatt i Melbourne, Australien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN