Våld på söderhavsöar – Australien sänder styrka

Av:  TT-AFP

Australien skickar polis och militär till Salomonöarna, efter flera dagar av upplopp i önationen. Tusentals människor har tagit sig till huvudstadens kinesiska kvarter och flera byggnader rapporteras ha satts i brand.

– Vi vill stå för stabilitet och säkerhet, sade Australiens premiärminister Scott Morrison när han skickade i väg de första av över 100 man till Salomonöarna.

Styrkan består av ungefär hälften poliser, hälften militärer, plus ett antal diplomater.

Våldsamma demonstranter har trotsat det utegångsförbud som infördes på onsdagen och som har förlängts för att gälla under torsdagen också.

– Gäng drar omkring, situationen är väldigt spänd, säger en Honiarabo som inte vill uppge sitt namn.

Andra dagen

Flera hundra personer demonstrerade mot Stillahavsnationens premiärminister Manasseh Sogavare på onsdagen. Protesterna urartade och demonstranter försökte storma parlamentet. Butiker plundrades och en polisstation sattes i brand, innan folkmassan skingrades.

Även på torsdagen rapporteras det om plundring och om att polisen åter har använt tårgas mot folkmassorna.

På torsdagen försäkrar Sogavare att hans regering har kontroll på läget i landet.

– I dag står jag här inför er för att informera om att hela vårt land är säkert. Er regering är på plats och fortsätter att styra vårt land, säger han.

Sogavare säger att han lovar att spåra upprorsmakare som han säger ”kommer att få ta konsekvenserna av sitt agerande”.

Från grannö

De flesta av demonstranterna i Honiara är enligt uppgift från grannön Malaita, där man länge har klagat över försummelse från centralregeringen.

Öns lokala styre motsatte sig också Salomonöarnas beslut att byta diplomatisk lojalitet från Taiwan till Kina 2019, och Sogavare kritiseras för att stå diktaturen i Peking för nära.

Oppositionsledaren Matthew Wale har uppmanat premiärministern att avgå och säger att frustration över kontroversiella beslut som har fattats under hans mandatperiod har orsakat våldet.

”Tyvärr har folkets frustration och uppdämda ilska mot premiärministern okontrollerat spillt ut på gatorna, där opportunister utnyttjar den redan allvarliga och försämrade situationen”, säger Wale i ett uttalande.

Australien har tidigare lett en internationell fredsstyrka, RAM (Regional Assistance Mission) i Salomonöarna, efter blodigt etniskt våld 2003–2017.

Salomonöarna har ungefär 700 000 invånare och ligger öster om Papua Nya Guinea i Stilla havet.

Publisert: