SD larmades om ”dickpic”-ledamoten – för 1,5 år sedan

En riksdagsledamot för Sverigedemokraterna anklagas för att ha skickat olämpliga bilder till kvinnliga kollegor.

SD:s riksombudsman larmades om mannen redan i januari 2021, och informerade då partiledningen.

– Uppgifterna som kommit innan är uppgifter i skrift, inget bildmaterial, säger Anders Olin, riksombudsman för Sverigedemokraterna.

En riksdagsledamot för Sverigedemokraterna utreds av partiet sedan det framkommit uppgifter om att han skickat ”dickpics” till kvinnliga kollegor.

Enligt Nyheter Idag stod den aktuella riksdagsledamoten som avsändare till ett olämpligt videoklipp. Sajtens källa beskriver detta som ett upprepat beteende och att det pågått under lång tid.

Tipsades om ledamoten

Anders Olin.
Anders Olin.

Aftonbladet kan berätta att Sverigedemokraternas riksombudsman, Anders Olin, som arbetar med att stötta och utbilda partiets lokala politiker, redan i januari 2021 tipsades om att den aktuelle riksdagsledamoten skickat ”dickpics”.

Anders Olin säger att han då inte fick se något bildmaterial.

– Det enda som jag har fått information om är att han hade skickat olämpligt material. Det är det som vi hade vetskap om. Sedan vad det olämpliga materialet var, det vet vi inte eftersom vi inte har det i bild.

Eftersom det rör sig om en riksdagsledamot har detta inte varit ett fall för Anders Olin, som jobbar på lokal och regional nivå. Istället säger han att den gängse ordningen är att prata med partisekreteraren eller vice partisekreteraren.

Har du informerat partisekreteraren eller vice partisekreteraren om vad du fick höra för knappt två år sedan?

– Vi har pratat om det där, ja.

”Kanske inte det lämpligaste”

Efter Nyheter Idags publicering har ytterligare bilder och skärmdumpar nått riksombudsmannen, vilket Anders Olin säger sig ha skickat vidare till partisekreteraren.

Av bildmaterialet, som även Aftonbladet tagit del av, framgår det inte till vem bilderna skickats och huruvida kontakten varit oönskad.

– Sedan kan man säga att även om det som finns i de skärmdumparna inte är olagligt så finns där ju en annan aspekt och det är olämpligheten. Och jag kan personligen tycka att skicka den typen utav bilder är kanske inte det lämpligaste om man sitter i riksdagen. Sedan är det kanske inte så lämpligt överhuvudtaget, även om man inte sitter i riksdagen, säger Anders Olin.

Åkesson: Avgörande om det kan anses brottsligt

Aftonbladet har sökt Sverigedemokraternas partisekreterare Richard Jomshof via partiets pressavdelning, och frågat huruvida partiledningen agerade på uppgifterna när de inkom för 1,5 år sedan.

”I samtliga fall då uppgifter om oegentligheter når partiet tas dessa på största allvar och följs upp i enlighet med våra interna rutiner. Partiet kan dock enbart agera i de fall vi får in konkreta uppgifter och där vi vet vem det rör sig om. Vi vidhåller även, och uppmuntrar samtliga uppgiftslämnare, att all form av brottslighet ska polisanmälas”, svarar Richard Jomshof i ett mejl.

I lördags meddelade partiet att man startat en intern utredning.

”Enligt de uppgifter som kommit oss till dels så rör sig detta om ett mycket olämpligt beteende som vi tar på stort allvar. Vi kommer att tala med riksdagsledamoten och reda ut vad det är som har hänt”, skrev SD:s pressavdelning till Aftonbladet.

Jimmie Åkesson sa i veckan till Aftonbladet att han ”väntar med att tycka någonting” tills han vet mer.

– Det finns såklart mycket att säga om sådana här saker. Det avgörande är om det här på något sätt kan anses vara brottsligt. Än så länge, vad jag förstått, är det ingenting som tyder på det. Men det skulle kunna vara så, och då är det en annan sak för partiet att hantera. Annars tycker jag att det är en sak som jag inte känner mig helt bekväm att lägga mig i, sa partiledaren.

 

Aftonbladet har sökt den utpekade riksdagsledamoten, utan resultat.

Publisert:

LÄS VIDARE