Psykkrig om kärnkraftverket – Macron i samtal med Putin

Psykkriget om Zaporizjzja eskalerar.

Både Ukraina och Ryssland varnar för en atomolycka – men med olika argument.

På fredagen ringde Frankrikes president Macron till Putin för att prata om det spända läget vid kärnkraftverket.

Zaporizjzja är Europas största kärnkraftverk och har varit under rysk kontroll sedan 4 mars då anläggningen utsattes för kraftig beskjutning och en byggnad nära reaktorerna började brinna.

Sedan dess har internationella atomenergiorganet IAEA flera gånger slagit larm om säkerheten vid verket och om situationen för den ukrainska personalen som jobbar kvar under ryskt befäl.

Kärnkraftverket Zaporizjzja.
Kärnkraftverket Zaporizjzja.

Bara de senaste dagarna har Ukraina och Ryssland intensifierat anklagelserna mot varandra om Zaporizjzja.

Ryssland hävdade på torsdagen att Ukraina planerar en attack för att sedan lägga skulden för en radioaktiv läcka på motståndaren. Ukraina svarade att det är Ryssland som planerar ett sabotage – och att ”varningen” ingår i den planen.

PLUS: Hot om terrordåd i kärnkraftverket: ”Alla är livrädda”

Energoatom: ”De letar diesel”

På fredagen eskalerade psykkriget ännu mer.

Det statliga företaget Energoatom, som driver Ukrainas kärnkraftverk, uppgav att Ryssland planerar att stänga av reaktorerna i Zaporizjzja. Det skulle i sin tur göra att kylningen av reaktorhärdarna blir beroende av reservsystem.

”Den ryska militären letar efter leverantörer av bränsle till dieselgeneratorer som måste sättas igång efter en avstängning och i frånvaro av extern ström till nedkylningssystemen”, löd uttalandet från Energoatom enligt The Guardian.

Myndighetstjänstemän i väst uppger för tidningen att de delar oron över uppgifterna. Ett kylningshaveri ses som en större risk än striderna eftersom reaktorbyggnaderna är konstruerade för att stå emot en direktträff från ett flygplan.

– Det är en situation som vi alla måste hålla under mycket noggrann uppsikt, säger en källa till The Guardian.

Ryssland anklagar å sin sida Ukraina för att beskjuta Zaporizjzja med artilleri.
Ryssland anklagar å sin sida Ukraina för att beskjuta Zaporizjzja med artilleri.

Putin i samtal med Macron

Ryssland anklagar å sin sida Ukraina för att beskjuta Zaporizjzja med artilleri. Vladimir Putin sa på fredagen för att det kan leda till ”en storskalig katastrof med radioaktiva föroreningar över stora områden”.

Han levererade varningen i ett 85 minuter långt samtal med Macron – deras första på tre månader. Enligt både Macron och Kreml gick dock Putin med på att IAEA ska få skicka inspektörer till kärnkraftsverket ”så snart som möjligt”.

Ukraina och Ryssland har den senaste tiden anklagat varandra för striderna kring Zaporizjzja. Enligt president Zelenskyj använder ryska armén kärnkraftverket som sköld och skjuter artillerield inifrån området.

På fredagen publicerade CNN bilder på ryska militärfordon i en turbinhall invid en av reaktorerna.

Publisert:

LÄS VIDARE