M: Totalt bidragsstopp för gängkriminella

Anja Haglund/TT

Publicerad 2022-08-23

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell vill komma åt gängkriminellas tillgångar.

Gängmedlemmar ska kunna vräkas och få sina bidrag stoppade.

Moderaterna hoppas att åtgärderna ska avskräcka fler från att träda in i kriminella nätverk.

– Vi ska göra livet som gängkriminell i stort sett omöjligt i Sverige, säger partiledare Ulf Kristersson.

Gängkriminaliteten fortsätter att vara den dominerande frågan i valrörelsen. På tisdagen presenterade Moderaterna (M) nya förslag.

Partiet vill bland annat införa ett totalt bidragsstopp för gängmedlemmar.

– Den som själv väljer att begå gängrelaterad brottslighet ska inte få det finansierat med skattemedel, säger Johan Forssell.

Försörjningsstöd är ett exempel på förmån som M anser att gängmedlemmar inte ska ha rätt till.

Barn måste omhändertas

Hur det ska slås fast vem som är gängmedlem anser sig M redan ha en lösning för.

– Vi behöver en lagstiftning som definierar detta. Det har man i Danmark och i Norge. Det var därför danska domstolar kunde fälla svenska gängkriminella och ge dem dubbelt så långa straff, för att den svenska polisen kunde visa att de var i en gängkriminell miljö, säger Ulf Kristersson.

Vidare vill Moderaterna att det ska bli lättare att vräka gängmedlemmar. Den som har vapen eller narkotika i sin lägenhet ska kunna sparkas ut, om det kan kopplas till organiserad brottslighet. Det ska även gälla personer som exempelvis säljer knark på torget, rånar eller bränner bilar.

Båda åtgärderna riskerar att drabba inte bara de gängkriminella själva, utan även deras eventuella barn.

Det kommer därför att kräva att många barn omhändertas av myndigheterna, säger Ulf Kristersson.

– Familjer ska veta att om man låter sina barn fostras rätt in i kriminalitet, då kommer socialtjänsten och åklagare att gripa in och ta barnen från familjen. Det är nödvändigt om inte barnen ska fara ännu mer illa senare.

Försvåra lyxliv

Moderaterna vill också inrätta ”lokala operativa enheter” i alla utsatta områden för att driva in gängens pengar.

Syftet är både att försvåra för gängkriminella att använda vinster från brott, och att sätta dit dem för sådant som skattebrott, bidragsfusk och bedrägerier. Polisen, Skatteverket, Kronofogden och kommunerna ska samarbeta.

TT: Kommer de här åtgärderna att vara så pass avskräckande som ni föreställer er?

– Det är säkert så att många kommer att fortsätta ändå, men jag tror att det radikalt kommer att minska risken för nyrekrytering. Jag är mest orolig för barn och unga som dras in, som lockas av fina bilar och snabba pengar. Därför tror jag att kombinationen att låsa in människor mycket länge, och att försvåra deras lyxiga liv har betydelse, säger Ulf Kristersson.

Följ ämnen i artikeln