Studie: Frukt och grönt hjälper minnet

Av:  TT

Bra för minnet. Arkivbild.
Bra för minnet. Arkivbild.

Ett äpple om dagen verkar, som ordspråket lyder, inte bara vara bra för att hålla doktorn bort från magen. Enligt en amerikansk studie kan frukt och grönt även vara bra för minnet, rapporterar Vetenskapsradion.

– Vi kan ju genom vår livsstil påverka hur vi ska må när vi blir äldre också, och det som är intressant här är att de ser att de som har börjat tidigare med en kost som innehåller frukt och grönt, de mår också bättre när de blir äldre och de rapporterar färre förändringar i minnet, säger Maria Ankarcrona, professor i experimentell neurogeriatrik vid Karolinska institutet, till radion.

Under 20 år har forskare följt 50 000 kvinnor och 30 000 män i USA från det att de var 50 år gamla. I enkäter har deltagarna fått svara på frågor om matvanor och hur de upplever att minnet och tankeförmågan fungerar.

Enligt studien, som publicerats i tidskriften Neurology, löpte de som dagligen hade ätit frukt och grönt 20 procents mindre risk att uppleva försämrad tankeförmåga i äldre ålder. Orsaken: ämnesgruppen flavonoider som finns i äppelskal, apelsiner, jordgubbar, blåbär, selleri och paprika.

Publisert: