Sverige skickar Robot 17 till Ukraina: ”Passar utmärkt”

Sverige kommer att skicka Robot 17 till Ukraina.

Sjömålsroboten beskrivs som den sista pusselbiten i landets kustförsvar.

– Den kommer att passa utmärkt, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

Sverige förbereder en ny vapenleverans till Ukraina.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) bekräftar att man planerar att skicka Robot 17, automatgevär 90 och ytterligare 5 000 pansarskott för att stödja landet.

– Sjömålsrobotar är något Ukraina specifikt efterfrågat. Robot 17 är ett mycket kapabelt system som kommer att bidra till att öka Ukrainas förmåga att slå tillbaka mot Rysslands olagliga, oprovocerade invasion, säger han.

Robot 17 är i grunden en amerikansk pansarvärnsrobot som vidareutvecklats av Sverige och används av amfibiekåren.

Svenskutvecklade sjömålsroboten Robot 17.
Svenskutvecklade sjömålsroboten Robot 17.

Täcker viktig lucka

Den har en räckvidd på cirka åtta kilometer och kommer att spela en viktig roll för det ukrainska försvaret, enligt överstelöjtnant Joakim Paasikivi.

– Hela systemet är väldigt lättrörligt och kommer att täcka en lucka i kustförsvaret. När landstigningsfartygen är på väg mot stranden skjuter man, säger han.

Det är framför allt i Odessa som vapensystemet kan göra skillnad, menar Paasikivi.

– Den passar utmärkt för att försvara och göra Odessa säkrare. Men om Ukraina tar tillbaka Ormön är det även ett utomordentligt bra system att sätta där.

Satellitbild av symboliska Ormön.
Satellitbild av symboliska Ormön.

Kan bli sura miner

Under onsdagen bekräftade USA:s president Joe Biden att man kommer att skicka raketsystemet ”Himars” till Ukraina. Något som fick Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov att gå i taket och varna för att fler länder kan dras in i kriget.

Den svenska vapenleveransen lär också väcka reaktioner i Ryssland, enligt Paasikivi.

– Alt som väst gör resulterar i sura miner. De vill inte att Ukraina ska kunna försvara sig. Den ryska retoriken är oerhört högljudd och hotfull, och återkommer varje gång materielsystem skickas, i synnerhet de system de ser som hot.

Ukrainska soldater.
Ukrainska soldater.
Publisert:

LÄS VIDARE