Narkotika

Knarkgodis strömmar in i Sverige

Av: 

TT

NYHETER

Hembakade kakor – med knark i. Söta kolor – med knark i. Eller varför inte en tjusig chokladpralin – med knark i. Godis och bakverk som innehåller narkotika rinner i en allt stridare ström in för analys hos Nationellt forensiskt centrum.

Tullverket varnade häromveckan för superstarkt knarkgodis som stoppats vid gränsen. Men fenomenet med knarkgodis är inte nytt. Kakor och godis med knark i har de senaste åren dykt upp allt oftare bland de beslag som analyseras hos Nationellt forensiskt centrum (NFC).

– Det är absolut ökande. De första ärendena kom runt 2013 och då hade vi tre till fem ärenden per år. Förra året hade vi mer än 100 ärenden. Hittills i år har vi haft runt 75 så jag kan tänka mig att vi spräcker 100-strecket även i år, säger Pia Borgsjö som är förste forensiker på droganalyssektionen på NFC.

Pia Borgsjö, förste forensiker på droganalyssektionen på NFC, visar upp narkotikan som ser ut som godis.

Mycket hembakt

Övervägande delen av det söta materialet som kommer in till NFC är fortfarande hembakt eller egentillverkat. Det är kakor och chokladbollar men även kola, fudge och praliner.

– För ungefär två år sedan började det komma in fler material som är gelégodisar såsom geléhallon och godisbjörnar. De var främst hemgjorda då men nu börjar det även komma till synes kommersiellt tillverkade produkter och det har ökat under 2021, säger Pia Borgsjö.

Chokladgodis med narkotika i.

Mest THC

Godiset och bakverken kan innehålla olika typer av narkotika, med vanligast är THC.

– Det vanligaste vi påvisar är tetrahydrokannabinol, THC, som är det rusgivande ämnet i cannabis. Men vi har även sett psilocin och psilocybin som är aktiva ämnen i hallucinogena svampar. Vi har också påvisat syntetiska cannabinoider.

Det godis som Tullverket tidigare i månaden varnade för innehöll en syntetisk cannabinoid. Det luriga med syntetiska cannabinoider är att de varken får godiset att smaka eller lukta annorlunda, dessutom kan det förekomma i väldigt höga och ojämna halter av droger i snasket.

Lika bedrägligt är det inte med de bakverk eller hemgjorda godisbitar som tillförts THC.

– Med bakverk som innehåller cannabis kan man ofta, men inte alltid, känna doft av cannabis om man vet hur det luktar, säger Pia Borgsjö.

Lennart Karlsson jobbar som narkotikapolis i Stockholm säger att de än så länge inte ser särskilt mycket att godis- och kakknark på gatan.

– Det har inte slagit igenom riktigt ännu. Så vitt jag vet har vi i Stockholm gjort ett mindre antal beslag de senaste åren. Då har det varit framför allt godis med naturligt THC i, bland annat gummibjörnar.

Tullverket varnade tidigare i oktober för superstarkt knarkgodis som smakar och luktar precis som vanligt godis.

Känner doft

Någon gång då och då har han också stött på kakor med cannabis i eller exempelvis godisklubbor.

– Men de är oftast ganska tydliga med att det handlar om cannabis. Man kan känna cannabisdoft eller så är de märkta ganska tydligt. Som i nåt fall där jag jag tog en cannabisslickepinne så hade den ett omslagspapper med cannabissymboler på. Så i de fallen har ju inte risken för förväxling varit särskilt stor, säger Lennart Karlsson.

Han är inte överraskad av de beslag av godis med syntetisk THC som Tullverket gjort och befarar att det tillsammans med produkter innehållande naturligt THC kan vara början på en växande trend.

– Jag är inte ett dugg förvånad. Den här typen av produkter, både cannabisgodis, cannabisolja och cannabisvax, är någonting som kommer i och med legaliseringen i vissa amerikanska delstater. Det är därifrån grejerna kommer.

Och framför allt är det inflödet av produkter med syntetiskt THC som oroar.

– Det man måste förstå är att de här produkterna är en helt annan grej än cannabis som röks. Just att styrkan, THC-halten, är så pass hög gör att du får ganska stor risk för att drabbas av psykosliknande symtom, panik och folk som riskerar att hoppa från balkonger och allt vad det kan vara för någonting, säger Lennart Karlsson.

ANNONS

Se över ditt elavtal när priserna rusar! Jämför och hitta det bästa elavtalet för dig.

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Merparten av det söta materialet som kommer in till NFC är fortfarande hembakt eller egentillverkat.
Publisert:

LÄS VIDARE

Här jagar de kartellens kurirer – i underjorden

ÄMNEN I ARTIKELN

Narkotika

Narkotikabrott

Cannabis

Godis