Hjärup

Åklagare: Hade SOS Alarm i luren när hon mördade sin make

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Kvinnan som ringer från mordplatsen låter chockad, uppskärrad och förtvivlad: ”Han brinner”, skriker hon till larmoperatören.

Men allt var bara skådespeleri, enligt åklagare Mathias Larsson som påstår att Hjärupskvinnan själv tände eld på maken.

Utredarna misstänker till och med att kvinnan fortsatte slå sin brännskadade man med en hammare – medan hon hade SOS Alarm i luren.

Nu på fredag avslutas rättegången mot en kvinna från Hjärup utanför Lund. Kvinnan, som är i 40-årsåldern, misstänks för mord och grov mordbrand den 30 januari.

Hon står åtalad för att ha mördat sin man, som var i 50-årsåldern, genom att utsätta honom för kraftigt våld med en yxa. Sedan ska hon, enligt åtalet, ha hällt bensin på sin make och tänt eld på honom i en solstol i parets gemensamma förråd.

Enligt kammaråklagare Mathias Larsson ska kvinnan dessutom ha utövat våld mot mannen med en hammare efter att hans kropp slutat att brinna.

– Jag anser att det rör sig om två skeden av våld, däremellan har det skett en brand, sa Mathias Larsson till Aftonbladet efter första rättegångsdagen.

Hade SOS Alarm i luren

Som bevis för sitt påstående säger åklagare att det runnit och stänkt blod på delar av solstolen, som mannen låg på efter branden. Enligt Larsson ska kvinnan ha huggit mannen med en yxa innan hon hällde bensin på honom och sedan slagit honom med en hammare, när det slutat brinna.

Samtidigt som det avslutande våldet skedde i förrådet hade kvinnan SOS Alarms larmoperatör i luren. Telefonen ska hon ha lagt i sin jackficka under tiden hon slog sin make med hammaren. Det går emellertid inte att höra på inspelningen av larmsamtalet, som Aftonbladet har tagit del av.

Åklagaren hävdar ändå att så är fallet.

Under samtalet med operatören på SOS Alarm låter Hjärupskvinnan chockad och uppriven. I ett annat larmsamtal uppger en granne att hon verkar vara i djup chock och han får rådet att gå bort med kvinnan och hennes barn från platsen och lägga en filt om henne. Grannen uppmanas också meddela räddningstjänst och ambulans om kvinnans chocktillstånd.

Även det samtalet har Aftonbladet tagit del av.

Nekar till brott

Men allt var bara skådespeleri från kvinnan, enligt åklagare Mathias Larsson, som menar att hon begick gärningarna med uppsåt.

Kvinnan har genomgått en liten sinnesundersökning, enligt paragraf sju, och där konstateras at det inte föreligger några misstankar om någon allvarlig psykisk störning.

Hjärupskvinnan nekar till de brott hon misstänks för. Såväl under rättegången som under polisutredningen har hon nekat till att ha något med sin makes våldsamma död att göra.

Kvinnans advokat Thomas Olsson har uppgett att hon inte har någon uppfattning om vad som egentligen hände i förrådet.


Fotnot: Lyssna på larmsamtalen i spelaren ovan

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hjärup

Brott

Polismyndigheten

Thomas Olsson