Man raketskjuten i ögat av ungdomar

NYHETER

När en man skulle säga åt några ungdomar att sluta skjuta raketer i Mölndal vände de sig mot honom.

Då sköt de honom i ögat.

– Jag vet inte vad han har för skador, men han är kvar på sjukhus, säger Hans Lippens vid polisen.

Det har varit en stökig nyårsnatt i hela landet. I Mölndal fick en man nog när några ungdomar sköt raketer och kastade smällare och han gick dit för att säga ifrån.

Då vände sig en av de unga killarna emot honom och avfyrade en raket mot mannen.

– En av ungdomarna tog en raket, riktade mot honom och sköt av en som träffade honom vid ögat, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen region väst.

Sedan flydde de mot en park. Ännu har ingen person kunnat gripas.

Skadeläget för den skadade mannen är oklar, men han tog sig själv till sjukhus där han enligt polisen spenderat natten.

– Mannen är skjuten i ögat med en raket, men i vilken omfattning han är skadad vågar jag inte säga.

Polisen rubricerar händelsen som misshandel. Larmet kom strax efter midnatt.

– Vi ska höra honom när det är möjligt igen och se om vi kan få fram några bra signalement på personerna, men det kan vara svårt att hitta någon gärningsman, säger Hans Lippens.

Handgranat exploderade vid polisstation

Katrineholms polisstations entrédörr, flera fönster och tre bilar på gatan utanför skadades av detonationen av den misstänkta handgranaten. Även fastigheten mitt emot polishuset fick skador.

Platsen är avspärrad och ingen uppges vara skadad. Polisen rubricerar ärendet som allmänfarlig ödeläggelse.

På flera håll i landet rapporteras mycket fylla och bråk, och polisens arbetsbelastning har varit hög.

– Det har varit mycket att göra. Mycket misshandel på privata fester, raketer som skjuts, skadegörelse, krogrelaterat, spritrelaterat, nyårsrelaterat, säger Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisen region Väst, till TT.

I Vivalla i Örebro skadades en liten pojke lindrigt strax efter halv ett på natten.

– Någon har skjutit in en raket genom brevinkastet som träffade det här barnet, säger Dan Sööder, vakthavande befäl i region Bergslagen.

Tidigare under kvällen omhändertogs fem ungdomar i Örebro och skjutsades hem till föräldrarna efter att raketer avfyrats mot byggnader och mot polis.

Flera bränder

Vid 02.30-tiden larmades polis och ambulans till en adress utanför Karlskrona där en man knivskurits. Mannen var skadad i en arm och en hand – och gärningsmannen hade avvikit från platsen. En 40-årig man kunde senare gripas för misshandel.

Dessutom har en grov misshandel inträffad i Eskilstuna där 4–5 män sparkat och slagit en annan man. Skadeläget är oklart.

Flera mindre bränder misstänks ha startats av fyrverkerier och smällare.

I Rosengård blev räddningstjänsten attackerad av kraftiga smällare, dit de åkt på grund av en containerbrand.

– Därför har vi bestämt att vi, när det gäller mindre ärenden där vi inte har någon spridningsrisk eller om det inte är livräddning, ska polisen åka fram först innan vi åker in dit i det området, säger Mattias Sköld, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Polisen larmades till skånska Staffanstorp efter att raketer avfyrats mot en vakt. Vakten klarade sig oskadd och någon polisanmälan upprättades aldrig.

FAKTA

Många fyllor, grov misshandel och explosion

Vid 02.30-tiden larmades polisen till en adress utanför Karlskrona. Där har en man knivskadats i arm och hand. En 40-årig man har gripits för misshandel.

I centrala Eskilstuna i natt har 4–5 gärningspersoner sparkat och slagit en man. Det är oklart hur det gick med mannen, men polisen rubricerar det som grov misshandel.

En polisstations entrédörr, flera fönster och tre bilar har skadats i en explosion i Katrineholm under natten.